|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Věda a technika
Bílého trpaslíka obíhá pravděpodobně planeta v obyvatelné zóně 

Ve vesmíru byla objevena přítomnost planety, na které by mohl být život. Obíhá již zemřelou hvězdu

15. února 2022 15:32 / Pixabay
 0   0
Skupina astronomů z Kalifornské univerzity pozorovala v blízkosti mrtvé hvězdy zvláštní prstence planetárních úlomků přibližně o velikosti Měsíce. Vědci se domnívají, že právě kolem tohoto bílého trpaslíka nejspíše obíhá planeta, která se nachází v takzvané obyvatelné zóně kolem své hvězdy.

Astronomům se podařilo objevit zatím hypotetickou planetu, na které by mohl existovat život. Pozorovali totiž zvláštní pás planetárních úlomků, obíhající bílého trpaslíka. Vědci se domnívají, že právě tento prstenec může naznačovat, že hvězdu obíhá v obyvatelné zóně planeta o velikosti Země.

Takzvaní bílí trpaslíci jsou typem hvězd, kterým již došlo palivo pro jadernou fúzi a nachází se v konečné fázi svého života. O planetárních systémech těchto malých hvězd se toho však ví jen velice málo. Vědci proto svou pozornost zaměřili na hvězdu s označením WD1054-226, která leží v Mléčné dráze asi 117 světelných let od Země.

Planetární odpad

Vědci zjistili, že se v blízkosti hvězdy nachází velké množství planetární zbytků, v několika shlucích, které obíhají hvězdu každých 25 hodin. Díky poklesům v intenzitě pozorovaného světla se vědci domnívají, že hvězdu navíc obíhá větší planeta, která se nachází v takzvané obyvatelné zóně. To znamená, že teplota na jejím povrchu může umožnit přítomnost kapalné vody.

Jedná se o vůbec první objev takového druhu, protože nikdy předtím nebyla detekována přítomnost planety kolem bílého trpaslíka. Vědci navíc zjistili, že planetární zbytky obíhají hvězdu ve velice pravidelných intervalech, a udržují si tak stabilní oběžnou dráhu. Právě tato skutečnost vědce vede k myšlence že na ně působí gravitace ještě jiného tělesa.

Nedostatek důkazů

Podle expertů se může jednat o podobný systém, jaký se nachází i v naší sluneční soustavě, kde gravitační přitažlivost měsíců kolem Neptunu a Saturnu pomáhá vytvářet stabilní prstence obíhající kolem těchto planet. Vědci však zatím nemají dostatek důkazů aby jejich hypotézu mohli potvrdit, a proto budou hvězdný systém i nadále pozorovat. Dále čtěte: (Vědci popsali zcela extrémní planetu. Podmínky v její atmosféře jsou doslova smrtící).

Zdroj: Monthly Notices, Newscientist.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu