|  TECHNIKA
po 13. května, svátek má Servác, zítra Bonifác
Věda a technika
Vědci se domnívají, že objevili vrak lodi Endeavour 

U pobřeží amerického státu Rhode Island byla údajně objevena dávno ztracená loď, na které se plavil slavný kapitán Cook

04. února 2022 17:00 / Ocean Exploration and Research
 0   0
Skupina australských vědců tento týden oznámila, že v pobřežních vodách v blízkosti amerického státu Rhode Island objevila vrak dávno ztracené plachetnice. Australští vědci se domnívají, že vrak, který objevili, je ve skutečnosti legendární loď Endeavour, na které se plavil slavný kapitán Cook.

Australští vědci se domnívají, že u pobřeží amerického státu Rhode Island našli na dně moře vrak slavné lodi Endeavour, na které se plavil sám kapitán Cook. Samotný objev je ale zejména ze strany USA brán s rezervou, protože pro tvrzení, že se jedná skutečně o Cookovu loď, chybějí důkazy.

Slavná loď Endeavour se proslavila tím, že se na ní kapitán Cook v letech 168 až 1771 plavil do Austrálie a na Nový Zéland. Toto plavidlo bylo později potopeno v přístavu Newport během útoku při bojích během americké války o nezávislost. Na mořském dně pak ležela více než dvě staletí v zapomnění.

Pře dvou stran

„Od roku 1999 zkoumáme několik vraků lodí z 18. století v oblasti, kde se mohl Endeavour potopit. Na základě archivních a archeologických důkazů jsem přesvědčen, že se jedná o Endeavour,“ uvedl k objevu na čtvrtečním brífinku pro média Kevin Sumption, ředitel Australského národního námořního muzea.

Partneři projektu z amerického státu Rhode Island však s jeho tvrzením nesouhlasí a uvádějí, že k podobným závěrům chybí jednoznačné důkazy. Na toto tvrzení však Sumption reagoval tím, že Američané mají právo na vlastní názor, a to nehledě na velké množství důkazů, které se podařilo nashromáždit.

První náznaky o poloze vraku lodi se objevily již před třemi lety, ale v té době podle Sumptiona neexistovaly žádné důkazy, které by potvrdily, že se jedná skutečně o vrak legendární lodi. 

Strastiplná cesta

Loď Endeavour vstoupila do dějin, když se na ní plavil kapitán Cook z Anglie na Tahiti a poté na Nový Zéland, než v roce 1770 dorazil do Austrálie a zmapoval celé východní pobřeží kontinentu. Během dlouhé plavby kapitán se svou posádkou ztroskotal na velkém bariérovém útesu, odkud loď museli náročně vyproštovat. Během plavby zpět zase většina posádky onemocněla malárií a úplavicí. Dále čtěte: (Skupina potápěčů objevila hluboko pod hladinou u pobřeží Tahiti vzácný ekosystém).

Zdroj: Rimap.org, Museaum.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Témata: plavidlo, Cook, kapitán, vrak, loď
Zavřít reklamu