|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Obří pterosaurus byl největším létajícím tvorem všech dob 

Největší létající tvor všech dob je ještě zajímavější, než se vědci domnívali

01. ledna 2022 18:00 / California Museum of Paleontology / James Kuether
 0   0
Vůbec největším létajícím tvorem, který kdy žil na naší planetě, byl pterosaurus Quetzalcoatlus northropi. Tento unikátní tvor má mnoho zvláštních rysů a jak se ukázalo v rámci nového výzkumu, stále o jeho existenci vědci nevědí vše. Odborníci totiž detailně prozkoumali jeho nově objeveného menšího příbuzného s názvem ​​Quetzalcoatlus lawoni a získali lepší představu o tom, jak tito tvorové létali a jak se vyvíjeli.

Jeden z největších tvorů, který kdy obýval naši planetu, je pterosaurus Quetzalcoatlus northropi. Fosilií tohoto zvláštního tvora vědci zkoumali už poměrně dost, jak ale naznačuje nový výzkum, stále toho o vývoji a životě těchto tvorů mnoho nevědí. Nové poznatky přinesl výzkum příbuzného menšího pterosaura ​​Quetzalcoatlus lawoni.

Během analýzy menších kostí nalezených v Texasu vědci také odhalili menší, nově identifikovaný druh Quetzalcoatlus lawsoni, který měl podle všeho rozpětí křídel kolem 4,5 metru. Od většího pterosaura ho dělí významné rozdíly, a to včetně struktury lebky a páteře.

Jak se vznesl do vzduchu

Vědci dříve spekulovali, jakým způsobem tento obrovský tvor vlastně létal a především jak se vůbec dostal do vzduchu. Existovala řada teorií, ale jak ukazuje nová studie, většina z nich se mýlila. Tento pterosaurus totiž k tomu, aby se mohl vznést, využíval dva a půl metru dlouhý skok. Poté použil křídla o rozpětí jedenácti metrů, která ho udržela ve vzduchu.

Při samotném sestupu pak plocha jeho obřích křídel sloužila ke zpomalení prudkého sestupu. Poté pterosaurus odpružil kontakt se zemí silnýma nohama. Tento velice neobvyklý typ přistání vědci odvodili od zkamenělých stop, které byly rovněž v Texasu objeveny. Stejně tak vědci předpokládají, že tvor používal svůj silný zobák jako podpěru. 

Létající obr

Quetzalcoatlus byl rod obřího ptakoještěra a zřejmě jeden z největších létajících tvorů všech dob. Žil v období svrchní křídy před asi 70 až 66 miliony let na území dnešního státu Texas, ale vyskytoval se však zřejmě na většině území Severní Ameriky. Právě v Texasu byla nalezena většina fosilií pterosura, které jsou pilířem současných znalostí. Tyto nové poznatky vědcům umožňují lépe porozumět prehistorickým zvířatům a také objevovat zcela nové druhy. Dále čtěte: (Vědci se provrtali hluboko pod led Antarktidy. Našli tam zcela odlišný svět a živočichy izolované tisíce let).

Zdroj: Sciencealert, Natural History Museum.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu