|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Věda a technika
Povrch Venuše je toxickým místem, kde není prostor pro život 

Venuše je nehostinnou smrtící planetou. Ve svém nitru však možná ukrývá něco nečekaného

24. října 2021 18:01 / Pixabay
 0   0
Planeta Venuše je ztělesněním nehostinné planety, na jejímž povrchu je přítomnost jakékoliv formy života zcela vyloučena. Podle nejnovější vědecké studie vycházející z dat nasbíraných o této planetě je však teoreticky možné, že se pod nehostinným povrchem Venuše nachází obří oceány vody.

Mezi vědci existují teorie, že Venuše, podobně jako naše planeta, měla kdysi dávno obrovské oceány kapalné vody. Voda se vlivem narůstající teploty vypařila a následně se pro absenci magnetického pole vodní molekuly střetly s částicemi slunečního větru, což vedlo k jejich rozpadu na kyslík a vodík a k úniku volných částic z atmosféry.

Podle nové studie možná však planeta Venuše stále ukrývá část svých oceánů pod povrchem. Podle vědců si je takovou skutečnost vzhledem k nehostinným podmínkám na Venuši jen velmi těžko představit, ale data naznačují, že je to opravdu možné. Pod atmosférou tvořenou oxidem uhličitým a oblaky kyseliny sírové a nehostinným povrchem se podle vědců mohou hluboko pod povrchem nacházet obří rezervoáry vody.

Podpovrchová voda

Vědci k tomuto závěru došli díky výzkumu jiných planet, které jsou podobné Zemi a na jejichž povrchu se nenachází kapalná voda. Obecně vědci předpokládají, že mnoho planet mohlo mít dříve na svém povrchu vodu, ale díky rozdílnému vývoji jednotlivých světů a klimatických podmínek o povrchovou vodu přišly. Voda se však může stále nacházet uvězněná pod povrchem.

Dříve podobná Zemi

Podle vědeckých scénářů se na Venuši udržovala stálá teplota mezi 20 a 50 stupni Celsia po dobu zhruba tří miliard let. Kdy přesně Venuše o vodu přišla a stala se nehostinnou planetou, není jasné, ale vědci se domnívají, že k tomu mohlo dojít přibližně před 700 miliony let, kdy se odehrálo něco, co vypustilo do atmosféry Venuše obrovské množství dříve pod povrchem uvezněného oxidu uhličitého. V důsledku této události se planeta začala ohřívat a ztrácet povrchovou vodu. Dále čtěte: (Z vnějšího okraje sluneční soustavy se ke středu blíží záhadné gigantické těleso).

Zdroj: Interesting Engeneering.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu