|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Věda a technika
Vrak legendárního plavidla leží v hlubinách už více než padesát let 

Mořští badatelé objevili vrak lodi, která beze stopy zmizela v 70. letech. Pátrali po něm desítky let

16. října 2021 08:52 / National Oceanic and Atmospheric Administration (volný zdroj foto)
 0   0
Legendární plavidlo s názvem Bear, které je nedílnou součástí americké historie, bylo konečně po více než dvaceti letech pátrání objeveno na mořském dně. Vrak byl objeven přibližně 140 kilometrů jižně od mysu Sable v Novém Skotsku. Průzkumná loď brázdila vody Antarktidy a Spojeným státům sloužila více než osmdesát let.

Po více než dvaceti letech pátrání podmořští archeologové lokalizovali vrak amerického průzkumného plavidla USRC Bear. Plavidlo typu kutr bylo známé díky průzkumným plavbám ve vodách Antarktidy a také pro svou velice dlouhou, více než osmdesát let trvající službu. Toto plavidlo je hodně důležitou součástí americké námořní historie.

Po vraku pátrali badatelé od konce 70. let minulého století, avšak neúspěšně. Díky datům z těchto průzkumů však mohli na jejich výzkum navázat mořští experti z Pobřežní stráže USA a Národního úřadu pro oceán a atmosféru NOAA, kteří po vraku USRC Bear pátrali více než dvacet let. Podařilo se jim to také díky zmapování samotné plavby této historické průzkumné lodi.

Náročný hlubokomořský průzkum

Díky hlubokomořskému mapování se expertům z NOAA podařilo označit několik potencionálních cílů, z nichž nejnadějnější se nacházel právě v blízkosti poslední známé polohy plavidla, které zmizelo v roce 1973. Na toto označené místo se badatelé vrátili v letošním roce vybaveni moderními přístroji pro hlubokomořský průzkum, a to včetně videokamer s vysokým rozlišením.

Díky tomuto vybavení se jim podařilo nasbírat celou řadu průkazných fotografií, které ukazují, že se skutečně jedná o plavidlo USRC Bear. Vědci však poznamenali, že podmořský průzkum byl velice náročný a zdlouhavý.

Plavidlo s dlouhou historií

Průzkumné plavidlo USRC Bear se zapsalo do americké historie díky průzkumům polárních oblastí v Antarktidě. Loď byla postavena ve Skotsku již v roce 1874 a původně měla sloužit pro lov tuleňů a touto činností také strávila prvních deset let své služby. V roce 1884 ji však koupila americká vláda a zařadila ji jako součást flotily pro záchranu Greelyho expedice do Arktidy.

Následovalo mnoho nejrůznějších misí a průzkumných úkolů, kterých se během své dlouhé historie loď účastnila, až byla nakonec vyřazena a koupil ji podnikatel z Pensylvánie, který z ní chtěl udělat restauraci a muzeum ve Filadelfii. Během své cesty do nového přístavu se však plavidlo ztratilo na moři. Až nyní byla objeveno díky neutuchající snaze mořských badatelů. Dále čtěte: (V Rakousku byl nalezen tři tisíce let starý zlatý artefakt. Na světě jich bylo objeveno jen několik).

Zdroj: National Oceanic and Atmospheric Administration.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Témata: plavidlo, USA, vrak, moře, Skotsko
Zavřít reklamu