|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Věda a technika
Antibiotika jsou celosvětově nadužívána 

Antibiotika už nejsou tak účinná jako dřív. Na obzoru je problém globálního rozsahu

01. října 2021 13:23 / Depositphotos
 0   0
Celosvětově vzrostlo užívání antibiotik o více než jednu třetinu, což je primárním důvodem toho, že antibiotika pomalu, ale jistě přestávají fungovat. Kvůli tomu, jak jsou antibiotika nadužívána, budují si postupně mikroorganismy vůči nim rezistenci. Podle expertů jde o zárodek problémů, kterým v budoucnu bude lidstvo čelit.

Vědci už celá léta vědí, že účinnost antibiotik v populaci klesá v důsledku jejich nadměrného užívání, které se stalo celosvětovým problémem. Díky častému používání antibiotik výrazně roste schopnost bakterií jejich účinkům odolávat, a ta se tak stávají pomalu, ale jistě stále méně účinná.

Například v Česku došlo podle statistik od roku 1990 k téměř třetinovému nárůstu spotřeby antibiotik. Pacienti navíc ve většině případů užívají takzvaná širokospektrální antibiotika, která jsou účinná proti mnoha druhům bakterií. Podle výzkumů je prokázáno, že právě tento typ antibiotik přispívá k rezistenci bakterií mnohem více než antibiotika na bázi obyčejného penicilinu.

Neukázněné užívání

Podle statistik se přibližně jedna šestina antibiotik spotřebuje přímo v nemocnicích, většinu ale lidé užívají v domácí léčbě. Antibiotika jsou také často užívána nesprávně proti virovým onemocněním dýchacích cest, kde jsou zcela neúčinná a pouze přispívají k vyšší rezistenci. Antibiotika se navíc dostávají ve velkém množství do vodních toků, které jsou dnes plné hormonů, analgetik a antibiotik.

Vědci varují, že lidé by měli antibiotika užívat pouze tehdy, pokud je předepíše lékař. Nikoliv tedy na běžná onemocnění, jako je nachlazení. Výzkumy navíc ukzaují, že téměř polovina lidí si někdy u lékaře sama bez jeho doporučení vyžádala antibiotika. Téměř osmnáct procent lidí také užívá antibiotika bez předchozí konzultace s lékaři.

Výzkumy naznačují, že nejvíce rizikovou skupinou pro nadměrné užívání antibiotik jsou mladí lidé do 25 let. Tito lidé totiž často nevědí, jakým způsobem antibiotika užívat. Vysoké procento z nich například odpovědělo, že antibiotika jsou k užívání pouze do částečného zlepšení zdravotního stavu.

Rezistence může být problém

Vývoj antibitotik je velice složitou disciplínou a vymýšlet stále nové a nové přípravky, na které ještě bakterie nemají rezistenci, je pro vědce stále obtížnější. Pokud se přístup k antibiotikům v celosvětové populaci nezmění, v budoucnu by se mohlo jednat o velký problém, kterému může lidstvo čelit. Dále čtěte: (Zkoušky jaderných zbraní ve Francouzské Polynésii způsobily obrovské škody na lidském zdraví).

Zdroj: Česká televize, iRozhlas.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu