|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Vojenství
Fregata pluje nepřetržitě již stovky let 

Tato válečná loď zažila víc než jakákoliv jiná. USS Constitution slouží prakticky nepřetržitě od roku 1797

23. srpna 2021 07:02 / Wikimedia Commons / National Museum of the U.S. Navy
 0   0
Legendární válečná loď USS Constitution bývala kdysi základním pilířem amerického námořnictva. Plavidlo je aktuálně jednou z nejstarších válečných lodí na světě, které jsou navíc v provozu. Po více než dvou letech práce restaurátorů byla totiž loď opět spuštěna na hladinu a vrátila se do služby. 

Mohutná dřevěná loď byla za velké slávy poprvé spuštěna na vodu v roce 1797, od té doby si získala značnou reputaci, zejména pak podílem na vítězství ve válce v roce 1812. Prastará USS Constitution byla dlouhou dobu základním stavebním kamenem amerického námořnictva, nyní je plující legendou.

Plavidlo před dvěma lety prošlo kompletní rekonstrukcí, která trvala dlouhé dva roky. Díky nákladné opravě byla výrazně prodloužena životnost tohoto unikátního plavidla. USS Constitution je také poslední přeživší ze šesti lodí, které byly na přelomu 18. století vyrobeny poté, co prezident George Washington podepsal zákon o námořní výzbroji.

 

Náročná údržba

Tento typ dřevěných lodí musí každých 20 let do suchého doku, a to kvůli opravám částí, které se nacházejí pod hladinou. Renovace lodi také zahrnovala výměnu 100 plechových desek, které pokrývají trup lodi, za nové měděné pláty. Staré plechové díly totiž postupem let zkorodovaly natolik, že propouštěly do lodi vodu.

USS Constitution je dřevěná trojstěžňová fregata námořnictva Spojených států amerických a je zároveň jednou ze šestice prvních fregat amerického námořnictva. Loď byla klasifikována jako čtyřiačtyřicetidělová těžká fregata, kdy hlavní výzbroj tvořilo třicet čtyřiadvacetiliberních děl s hladkým vývrtem.

Světový rekord

Nejstarší válečnou lodí v aktivní službě je britská řadová loď HMS Victory, která je o více než 30 let starší, ale na rozdíl od Constitution nebyla v aktivní službě nepřetržitě, jelikož byla na několik desetiletí odstavena, než byla restaurována a symbolicky navrácena do aktivního stavu. Dále čtěte: Toto sovětské plavidlo dodnes slouží pro námořnictvo Spojených států. Má velmi zajímavou historii.

Zdroj: Wikipedie.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu