|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Mořští slimáci jsou mistři regenerace 

Zvláštní mořský živočich má neuvěřitelnou schopnost regenerace. Přežije, i když přijde o celé tělo

10. března 2021 09:47 / Sayaka Mitoh
 0   0
Skupina mořských biologů popsala unikátní mořské tvory, kteří mají neuvěřitelnou schopnost regenerace. Regenerace je není ve zvířecí říši ničím výjimečným, ale v takovém měřítku ji vědci ještě u žádného tvora nepozorovali. Takzvaným mořským slimákům totiž stačí k přežití hlava, ze které jim vyroste nové tělo.

Většina živočichů na planetě má určitou schopnost regenerace. Typickým příkladem mohou být například ještěrky, které jako obranu před útočníky dokáží obětovat svůj ocas, který jim však časem doroste. Nyní však skupina mořských biologů popsala tvory, jejichž úroveň schopnosti regenerace převyšuje jakéhokoliv živočicha na planetě.

Jedná se o dva druhy takzvaných mořských slimáků, kterým stačí k přežití pouze hlava, zbytek těla jim doroste, a

to včetně všech vnitřních orgánů. Sami autoři studie zatím nerozumí tomu, jak je něco takového ve zvířecí říši možné a budou muset provést ještě další výzkumy, aby mohli tuto záhadu objasnit.

Využívají chemii z řas

Vědci se však o těchto tvorech domnívají, že mohou využívat fotosyntetické schopnosti chloroplastů. Tyto látky dostávají slimáci do svých těl z mořských řas. Díky tomu se jim podaří přežít dostatečně dlouho na to, aby mohli obnovit i zbytek těla. 

„Překvapilo nás, že se hlava hýbe hned po oddělení od zbytku těla. Mysleli jsme si, že bez srdce a dalších důležitých orgánů brzy zemře, ale byli jsme opět překvapeni, když jsme zjistili, že regeneruje celé tělo,“ uvedla vedoucí výzkumu Sayaka Mitohová.

Vědci tuto schopnost objevili náhodou, protože tyto tvory chovají v laboratorních podmínkách. Dříve vědci neměli o schopnosti regenerace tohoto tvora tušení, pouze však do chvíle, než si všimli, že se jeden z nich pohybuje bez těla. Až později vědci zjistili, že je to u toho druhu běžné.

Starší slimáci umírají

Po oddělení těla bylo pozorováno, že slimáci zvýšili konzumaci mořských řas a během tří týdnů byla dokončena regenerace srdce. Vědci také zjistili, že tuto schopnost mají pouze mladší kusy těchto slimáků, u starších pak docházelo po oddělení hlavy po zhruba deseti dnech k úmrtí. Dále čtěte: (Kolik neobjevených tvorů se ukrývá v oceánu? Vědci mají konečně jasno).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu