To pravé pro příznivce zdravého životního stylu: Zkuste maso gurmánů
Zní to oproti kuřeti či krůtě trochu exoticky, ale zkuste ochutnat a sami uvidíte ten rozdíl. Pštrosí maso je nutričně hodnotnější a považuje se dokonce za nejzdravější variantu masa. Bohužel je cenově méně dostupné než běžné druhy masa. Pro zpestření se ale vyplatí jej občas zařadit do jídelníčku. Ve 100 gramech masa nalezneme cca 27 g kvalitních proteinů, 2 g tuku, pouze 68 mg cholesterolu a 3,2 mg železa.
Čemu se pštrosí maso podobá?
Pštrosí maso se asi nejvíce podobá hovězímu, a to především svou chutí. Svou konzistencí, barvou a částečně i chutí ale může pštrosí maso připomínat i zvěřinu zvláště, pokud při jeho úpravě použijeme koření (jalovec, tymián, nové koření a podobně), které se při přípravě zvěřiny užívá.
Čím se vyznačuje pštrosí maso?
- Je zdrojem mnoha minerálů a vitaminů.
- Z minerálů je nejvíce zastoupen zinek.
- Obsahuje i velmi důležité vitaminy skupiny B, zvláště pak vysoký podíl vitaminu B12, železo, hořčík a selen.
- Pštrosí maso se vyznačuje i nízkým podílem cholesterolu, proto je vhodné prakticky pro všechny, kdo má zájem o zdravý životní styl.
- Díky vhodnému složení není tak rizikové pro kardiovaskulární systém, jako jsou jiná masa, která obsahují mnohem více nasycených tuků. Dokonce se tvrdí, že pštrosí maso působí jako prevence před nemocemi kardiovaskulárního systému.
Úprava a skladování
Pštrosí maso téměř neobsahuje tuk, proto je nejlepší úprava pečení či grilování. K vaření není vhodné. Použít můžeme bylinky, díky nimž lze dosáhnout téměř nekonečných variant chutí.
Před vlastním použitím by se nemělo pštrosí maso dlouho skladovat. Nízký obsah tuku totiž v praxi znamená rychlejší vysychání masa.
Zájem spotřebitelů o „maso gurmánů“, jak se také často pštrosí maso nazývá, neustále roste. Značnou část spotřebitelů ale odrazuje poměrně vysoká cena. Ta se pohybuje v případě steaku, kolem 450 korun za kilogram. A přiznejme si, to není zrovna málo. Hledáte náhradu za kuřecí maso? Zkuste tuto kulinářskou lahůdku.