|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Zdraví
Pro milovníky zdravé stravy je pštrosí maso tedy ideální volbou 

To pravé pro příznivce zdravého životního stylu: Zkuste maso gurmánů

15. srpna 2019 11:57 / Shutterstock
 0   0
Zní to trochu exotixky, ale zkusili jste již někdy pštrosí maso? Jde o velmi libové maso a ve světě gastronomie je považováno za potravinu gurmánů. Pro milovníky zdravé stravy je proto pštrosí maso ideální volbou.

Zní to oproti kuřeti či krůtě trochu exoticky, ale zkuste ochutnat a sami uvidíte ten rozdíl. Pštrosí maso je nutričně hodnotnější a považuje se dokonce za nejzdravější variantu masa. Bohužel je cenově méně dostupné než běžné druhy masa. Pro zpestření se ale vyplatí jej občas zařadit do jídelníčku. Ve 100 gramech masa nalezneme cca 27 g kvalitních proteinů, 2 g tuku, pouze 68 mg cholesterolu a 3,2 mg železa. 

Čemu se pštrosí maso podobá?

Pštrosí maso se asi nejvíce podobá hovězímu, a to především svou chutí. Svou konzistencí, barvou a částečně i chutí ale může pštrosí maso připomínat i zvěřinu zvláště, pokud při jeho úpravě použijeme koření (jalovec, tymián, nové koření a podobně), které se při přípravě zvěřiny užívá.

Čím se vyznačuje pštrosí maso?

  • Je zdrojem mnoha minerálů a vitaminů.
  • Z minerálů je nejvíce zastoupen zinek.
  • Obsahuje i velmi důležité vitaminy skupiny B, zvláště pak vysoký podíl vitaminu B12, železo, hořčík a selen.
  • Pštrosí maso se vyznačuje i nízkým podílem cholesterolu, proto je vhodné prakticky pro všechny, kdo má zájem o zdravý životní styl.
  • Díky vhodnému složení není tak rizikové pro kardiovaskulární systém, jako jsou jiná masa, která obsahují mnohem více nasycených tuků. Dokonce se tvrdí, že pštrosí maso působí jako prevence před nemocemi kardiovaskulárního systému.

Úprava a skladování

Pštrosí maso téměř neobsahuje tuk, proto je nejlepší úprava pečení či grilování. K vaření není vhodné. Použít můžeme bylinky, díky nimž lze dosáhnout téměř nekonečných variant chutí.

Před vlastním použitím by se nemělo pštrosí maso dlouho skladovat. Nízký obsah tuku totiž v praxi znamená rychlejší vysychání masa.

Zájem spotřebitelů o „maso gurmánů“, jak se také často pštrosí maso nazývá, neustále roste. Značnou část spotřebitelů ale odrazuje poměrně vysoká cena. Ta se pohybuje v případě steaku, kolem 450 korun za kilogram. A přiznejme si, to není zrovna málo. Hledáte náhradu za kuřecí maso? Zkuste tuto kulinářskou lahůdku.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu