|  STYL
čt 21. listopadu, svátek má Albert, zítra Cecílie
Zdraví
Výjimečná zelenina, která je chuťově mimořádná 

Nejlepší přítel vaší štíhlé linie? Tato obyčejná potravina

04. června 2019 11:43 / Shutterstock
 0   0
Existuje řada důvodů, proč řapíkatý celer jíst v teplém i syrovém stavu a jeho chuť není tím jediným pozitivem. Na první pohled nenápadná zelenina totiž obsahuje až osmdesát různých vitamínů, minerálů a důležitých stopových prvků.

Proč ho jíst, jak ho nakoupit? Možná jste si ho v obchodě ještě nevšimli, ale v regálech jej seženete téměř po celý rok. Nejlepší chuť má sice v letních měsících, ale pochutnáte si na něm i v ostatních ročních obdobích.

Vyberte ten správný kousek

Vždy se pořádně podívejte, co kupujete. To ostatně platí u všech druhů zeleniny a ovoce. Kupujte jedině na první pohled čerstvé, jinak utratíte stejné peníze za horší kvalitu a navíc vám potravina doma moc dlouho nevydrží. Dobře narostlý čerstvý celer má zhruba 30 centimetrů na délku a konce řapíků mají neovadlé svěže zbarvené listy.

Využití v kuchyni

Řapíkatý celer má opravdu výrazné aroma, které nemusí zpočátku sedět každému. Časem mu ale přijdete na chuť a nebudete se od něj moci odtrhnout. Nejlépe si ho vychutnáte syrový, ale lze jej podávat i vařený k masu, zapečený se sýrem a smetanou, ale připravíte z něj i zdravou zeleninovou šťávu.

Přítel vaší štíhlé linie

Pro správné fungování trávícího systému je velmi důležitá vláknina. Jeden hrnek řapíkatého celeru obsahuje 1,5 g nerozpustné vlákniny, a proto je ideálním pomocníkem při snižování tělesné váhy. Neobsahuje téměř žádné kalorie, povzbuzuje metabolismus a má schopnost udržet pocit plnosti po delší dobu. Nahraďte večerní mlsání syrovým řapíkatým celerem, který namáčejte do jogurtového dipu – zamlsáte si a přitom se to na vaší linii nijak záporně neprojeví.

Sklenice zeleninového nápoje každé ráno navíc podpoří správnou funkci trávícího systému a dodá tělu potřebné vitaminy. Pokud vám jeho chuť připadá příliš výrazná, zkombinujte ho například s jablečnou šťávou, červenou řepou a mrkví.

Zabraňuje ztrátě paměti

Podle nedávného výzkumu bylo prokázáno, že ztrátě paměti můžete částečně předejít právě konzumací řapíkatého celeru. Mozkové buňky totiž trápí s přibývajícím věkem různé záněty, které způsobují degeneraci a sníženou duševní schopnost. Řapíkatý celer obsahuje luteolin, který má schopnost výskyt těchto zánětů snižovat a uvolňování zánětlivých molekul v mozku zakazovat. Každodenní konzumací řapíkatého celeru tak můžete předejít i Alzheimerově chorobě.

Proč jíst řapíkatý celer

  • obsahuje obrovské množství vitaminu C
  • je zdrojem vitaminů skupiny B, A, K a E
  • tělo obohatí o fosfor, vápník, draslík a zinek
  • vyplavuje z těla toxiny
  • obsahuje flavonid, který brání růstu nádorů
  • je zdrojem vysokého množství vlákniny
  • nemá téměř žádné kalorie a dodává pocit systosti
  • povzbuzuje metabolismus a odstraňuje kyselinu močovou z těla
  • pomáhá při trávení
  • řeší problémy se zácpou
  • podporuje činnost pohlavních žláz

Léčivá i posvátná bylina

Zatímco pro nás je celer stále zcela obyčejná a nezajímavá rostlina, naši předkové sdíleli opačný názor. Celer byl tradičně doporučován na uklidnění a paradoxně i na podporu sexuálních chutí. Jako posvátná bylina byl celer spojován se smrtí a zmiňuje se o něm dokonce slavný starověký básník Homér. Římané a Korinťané jej používali při tvorbě smutečních věnců. Více si o řapíkatém celeru přečtěte v našem jiném článku.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu