Nejsilnější jarní bylinka: Kdo jednou zkusí, již nikdy neodolá
Časně z jara medvědí česnek vyráží z půdy a poznáme jej podle sytě zelených svěžích lístků, které chutnají i voní po klasickém česneku. První lístky bývají ostřejší, tím, jak však dorůstá, ztrácí nejenom chuť, ale také i léčivé schopnosti.
Medvědí česnek nám již časně z jara může obohatit jídelníček a zároveň poslouží jako prostředek pro jarní očistnou kúru. Je přírodním antibiotikem, antioxidantem i zdrojem vitaminu C a je to jedna z nejsilnějších jarních bylinek.
Kde trhat?
Medvědí česnek najdeme v lužních a listnatých lesích na stinných a vlhkých místech již v dubnu, kvete ale i v květnu a červnu. Je to asi 30 cm vysoká vytrvalá rostlina s cibulkou. Má drobné bílé květy na delší stopce a jasně zelené podlouhle široké listy, které po odkvětu hynou. V lese medvědí česnek vytváří v době květu bujný koberec, který poznáme podle typické česnekové vůně.
Česnek medvědí se hojně využívá v lidové medicíně na léčbu různých onemocnění, jako jsou chřipka, nachlazení, záněty horních cest dýchacích, bronchitida a angína. Jako mírné antibiotikum působí proti zánětlivým onemocněním, má fungicidní a baktericidní účinky, ničí tedy plísně a bakterie.
Co medvědí česnek obsahuje?
- Vitamin C
- Minerální látky
- Silice
- Značné množství jódu
- Alicin a další sloučeniny, působící příznivě na lidský organismus
Kde medvědí česnek pomáhá?
- Napravuje přirozené prostředí v zažívacím traktu, užívá se při střevních onemocněních a proti střevním parazitům.
- Medvědí česnek potlačuje kandidózu a působí proti nadýmání a křečím.
- Je vhodný na zácpu a při akutním a chronickém průjmu, provázeném plynatostí a kolikami.
- Celkově zlepšuje průchodnost střev. Medvědí česnek také příznivě působí při cukrovce.
- Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak.
- Brání kornatění cév, jelikož zabraňuje ukládání vápníku v jejich stěnách.
- Dobře čistí krev
- Jeho čerstvé listy pročišťují ledviny a močový měchýř a mají močopudné účinky.
Celoroční využití
Medvědí česnek můžeme snadno zamrazit a použít kdykoliv během roku do polévek, těstovin, rizota i pod maso. Sušit listy medvědího česneku se nedoporučuje, ztrácí tak příliš mnoho z obsahu svých blahodárných látek a silic. V čerstvém a přirozeném stavu je pak samozřejmě nejúčinnější, hodí se tak skvěle do salátů i pomazánek.
Pozor na častou záměnu
Mnohé herbáře varují před záměnou česneku s jedovatou konvalinkou vonnou, neboť tyto rostliny mají velmi podobné listy. Nicméně česnek roste v hojných lánech, které opojně voní po česneku. Nejste-li si stále jistí, jeho česneková chuť je rozhodujícím ukazatelem. (Dále čtěte: Příroda se probouzí a nabízí užitečné rostlinky pro naše zdraví. Kdy a jaké sbírat?).