Dostaňte metabolismus do varu. Zkuste koření, se kterým bude hubnutí efektivnější
Existují totiž druhy koření, které významně zvyšují účinnost spalování tuků. Jsou to hlavně druhy, které obsahují kapsaicin.
Kajenský pepř
Tuto látku konkrétně obsahuje kajenský pepř, který se vyrábí z velmi ostrých chilli papriček. Díky ní může pomáhat v boji s obezitou snížením příjmu kalorií, redukcí tukové tkáně a snížením úrovní tuku v krvi. Také brání vzniku další tukové tkáně tím, že spouští prospěšné proteinové změny v těle a navozuje pocit sytosti. Jedná se o termogenní látku, která může přechodně zvýšit termogenezi, kdy vaše tělo spaluje palivo jako je tuk, aby vytvořilo teplo, což je prospěšné pro metabolismus a skladování tuků. Mimo to je kajenský pepř výborným antioxidantem a také pomáhá posilovat imunitní systém.
Meduňka
Meduňka je nejčastěji používána do čajů. Nejen, že je opravdu lahodný, ale má také zklidňující účinky na psychiku. Je tak výborný do každé pohody i nepohody. A jak je známo, stresovaní jedinci nezhubnou ani deko.
Hořčičné semínko
Mnozí znají hořčičné semínko spíše v podobě kremžské nebo plnotučné hořčice. Nicméně například v řecké kuchyni se prakticky bez něj neobejdou. Má výborné ostré a výrazné aroma, pomáhá urychlovat metabolismus až o pětadvacet procent, a to po dobu až celé hodiny po jídle. Kromě toho hořčičná semínka v jídle pomáhají snižovat hladinu nezdravého cholesterolu v krvi.
Skořice
Toto koření vám může pomoci zrychlit metabolismus. Skořice obsahuje účinné antioxidanty zvané polyfenoly, které prokazatelně zlepšují citlivost na inzulin, což je skvělé nejen pro diabetiky. V důsledku toho tak buňky spalují glukózu místo toho, aby se z ní vytvářely zásoby tuku. Navíc při pravidelném cvičení skořice pomáhá lepšímu spalování tuků. Také pomáhá lepšímu pročištění střev, takže pak tělo dokáže lépe vstřebat a strávit jídlo. Pokud skořici budete používat pravidelněji při přípravě jídla, může to mít vliv i na špatný cholesterol, jehož hladinu pomáhá snižovat. Znáte poslední banánovo skořicový hit? Čtěte více.
Zázvor
Zázvor se v poslední době stává čím dál více oblíbenějším kořením. A hlavně během podzimu a zimy by se měl co nejčastěji objevovat v našem jídelníčku. Má protizánětlivé účinky a pomáhá udržet naši imunitu nakopnutou, navíc pomáhá i při spalování tuků. Díky své schopnosti zvýšit termoregulaci našeho těla umí trochu popohnat metabolismus, čímž může i lehce urychlit hubnutí. Vyzkoušejte třeba zázvorovou vodu.
Kurkuma
Kurkuma je považována za "indické zlato", protože obsahuje spousty antioxidantů, které pomáhají pročistit organismus. Napomáhá trávení těžších a tučných jídel, zvyšuje produkci trávicích šťáv a je vhodná při nadýmání. Toto koření, které je hlavní součástí kari koření a prakticky všech indických jídel, má antivirové i antibakteriální účinky a údajně prý funguje i jako prevence proti rakovinovým onemocněním. Kurkumin brání růstu tukových buněk a je prokázáno, že po jídle, které ho obsahuje, přiberete méně než po stejném jídle bez něj.