|  STYL
pá 29. březena, svátek má Taťána, zítra Arnošt
Zdraví
Kozí sýr se začíná zabydlovat i v české kuchyni 

Lahodná delikatesa, se kterou se vám podaří shodit povánoční kila

28. prosince 2018 12:33 / Shutterstock
 0   0
Kozí sýr platil donedávna jen za výsadu gurmánů. Nyní je důležitou složkou zdravé stravy a celosvětově se produktů z kozího mléka prodává více než z kravského. Proč tomu tak je, a jak zařadit kozí sýr do jídelníčku, pokud chcete zhubnout?

Kozí sýr je lahodný, zdravý a navíc má redukční účinky. Jako výtečná delikatesa a zdraví prospěšný přírodní produkt se stále víc prosazuje v české gastronomii kozí sýr.

Výhody konzumace kozího mléka

Kozí mléko se lépe a rychleji tráví než mléko kravské. Jeho složení je totiž velmi podobné mateřskému mléku, zejména pak obsažený poměr tuku a bílkovin.

Obsahuje o 10 % méně laktózy než kravské mléko. Představuje tak vítanou alternativu pro ty, kterým kravské výrobky nedělají dobře.

Při uložení do chladu se nerozděluje na dvě složky, zůstává tzv. homogenní. Nemusí tak v sýrárnách procházet složitými úpravami, které mohou být zdrojem škodlivin.

Obsahuje dvojnásobné množství vitamínu A, zhruba o 30 % více vitamínu B1 a o 25 % více vitamínu B2 než kravské mléko.

Na 100 ml obsahuje cca o 10 % méně kalorií, tuku a cukrů než kravské mléko a dokonce o třetinu méně cholesterolu.

V kombinaci s dalšími obsaženými látkami podporuje imunitu, obnovu buněk a má celou řadu dalších blahodárných účinků. Zklidňuje například alergie nebo zánětlivá onemocnění.

Zkuste carpaccio

Carpaccio z červené řepy s rukolou a čerstvým kozím sýrem je nestárnoucí evergreen mezi předkrmy, který prostě musíte vyzkoušet. O červené řepě a jejích účincích na naše tělo si přečtěte v našem jiném článku

Příprava

  • Upečte v troubě v alobalu zabalenou řepu a pak ji pokrájejte na velmi tenké plátky.
  • Navrch položte rukolu dle chuti a cca 50 g čerstvého tvarohového kozího sýra.
  • Dochuťte vše zálivkou z balzamikového octa s trochou hořčice a olivového oleje.
  • Hotový předkrm můžete posypat sezamovými semínky či vlašskými ořechy.
Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu