Lahodná delikatesa, se kterou se vám podaří shodit povánoční kila
Kozí sýr je lahodný, zdravý a navíc má redukční účinky. Jako výtečná delikatesa a zdraví prospěšný přírodní produkt se stále víc prosazuje v české gastronomii kozí sýr.
Výhody konzumace kozího mléka
Kozí mléko se lépe a rychleji tráví než mléko kravské. Jeho složení je totiž velmi podobné mateřskému mléku, zejména pak obsažený poměr tuku a bílkovin.
Obsahuje o 10 % méně laktózy než kravské mléko. Představuje tak vítanou alternativu pro ty, kterým kravské výrobky nedělají dobře.
Při uložení do chladu se nerozděluje na dvě složky, zůstává tzv. homogenní. Nemusí tak v sýrárnách procházet složitými úpravami, které mohou být zdrojem škodlivin.
Obsahuje dvojnásobné množství vitamínu A, zhruba o 30 % více vitamínu B1 a o 25 % více vitamínu B2 než kravské mléko.
Na 100 ml obsahuje cca o 10 % méně kalorií, tuku a cukrů než kravské mléko a dokonce o třetinu méně cholesterolu.
V kombinaci s dalšími obsaženými látkami podporuje imunitu, obnovu buněk a má celou řadu dalších blahodárných účinků. Zklidňuje například alergie nebo zánětlivá onemocnění.
Zkuste carpaccio
Carpaccio z červené řepy s rukolou a čerstvým kozím sýrem je nestárnoucí evergreen mezi předkrmy, který prostě musíte vyzkoušet. O červené řepě a jejích účincích na naše tělo si přečtěte v našem jiném článku
Příprava
- Upečte v troubě v alobalu zabalenou řepu a pak ji pokrájejte na velmi tenké plátky.
- Navrch položte rukolu dle chuti a cca 50 g čerstvého tvarohového kozího sýra.
- Dochuťte vše zálivkou z balzamikového octa s trochou hořčice a olivového oleje.
- Hotový předkrm můžete posypat sezamovými semínky či vlašskými ořechy.