|  STYL
čt 21. listopadu, svátek má Albert, zítra Cecílie
Ostatní
Až jednou ochutnáte domácí majonézu, nikdy už nebudete chtít jinou 

Tajemství výborné domácí majonézy. Rady, které se vám budou už za pár dní hodit

19. prosince 2018 08:25 / Shutterstock
 0   0
Majonéza patří k základním surovinám české studené kuchyně. Asi nejvíce po ní sáhnete o Vánocích při přípravě tradičního bramborového salátu. Proč kupovat majonézu plnou přidaných látek, když si ji můžeme udělat doma? Poctivá domácí majonéza je přece nejlepší.

Dnešní doba je jedním velkým návratem k přirozenějšímu způsobu života. Mnoho lidí si uvědomuje, že nemá smysl kupovat si hotové výrobky plné éček. Přinášíme recept na výbornou majonézu, která vás překvapí svou chutí i kvalitou.

Co budete potřebovat?

  • 2 žloutky
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo vinného octa
  • 300 ml olivového oleje
  • ½ lžičky francouzské hořčice
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1-2 lžíce horké vody

Z tohoto množství připravíme asi 300 ml majonézy, která vydrží v chladničce až tři dny.

Jak na to?

Všechny suroviny s výjimkou horké vody musí mít pokojovou teplotu a při přilévání oleje postupujeme opravdu velmi pomalu.

Žloutky oddělíme od bílků a vyklepneme je do mísy. Ochutíme citronovou šťávou nebo vinným octem, který je jemnější než běžný ocet. Metličkou dobře rozšleháme. Vmícháme hořčici. Pak přidáváme po kapkách olivový olej a stále mícháme. Lepší je použít k míchání elektrický šlehač, ale jde to i ručně. Když máme ve směsi čtvrtinu oleje, měla by začít majonéza houstnout. Při dalším přidávání oleje už můžete postupovat rychleji. Stále šleháme. Nakonec přidáme 2-3 lžíce horké vody na zjemnění a odlehčení majonézy. Podle chuti přidáme sůl, pepř a případně ještě citronovou šťávu nebo vinný ocet.

Do vzniklé suroviny můžeme přidávat další dochucovadla. Přidáním cibule a nakládaných okurek si připravíme domácí tatarskou omáčku. Přidat můžeme petrželku, česnek, kapary či další suroviny podle vlastní fantazie. 

Náš tip

Místo hořčice můžete použít čtyři rozdrcené stroužky česneku – majonéza se pak hodí ke studené rybě či vaječným pokrmům jako dip. Lze také vmíchat nakrájenou petrželku, estragon nebo kerblík. Tahle majonéza se zase hodí ke grilované drůbeži a masu.

Tajemství přípravy

Jakmile se ji naučíte vyrobit, jinou už nikdy nebudete chtít. A jaké je tajemství přípravy nejlepší domácí majonézy? Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu a nesmíte nikam spěchat. A nezapomeňte si přečíst náš článek, ve kterém se dozvíte, jak si nepokazit letošní Vánoce.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu