|  STYL
ne 23. června, svátek má Zdeňka, zítra Jan
Zdraví
Zařaďte do jídelníčku vlákninu. Vaše tělo bude mít radost 

Nejbohatší potraviny na vlákninu: Zařaďte je do jídelníčku a vaše tělo vám bude vděčné

26. května 2017 08:40 / Shutterstock
 40   0
Vláknina je nepostradatelnou částí našeho jídelníčku už jen kvůli tomu, jak jednoduše dokáže dodat našemu organismu pocit sytosti.

Chcete-li i vy, aby váš organismus správně fungoval, dopřejte si jí opravdu dostatečné množství díky následujícím potravinám.

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou již dlouhodobě ideálním startem do nového dne pro mnohé, kterým záleží na zdravém životním stylu. Je jedno, zda se rozhodnete pro ovesnou kaši nebo si je dopřejete jen tak s jogurtem, podstatné je, abyste sáhli po zdravé verzi bez cukru a oleje. Vločky si místo toho ochuťte medem, ovocem či skořicí.

Zázračné avokádo

Avokádo je možná svou chutí a tvarem opravdu nevýrazné, opak je však pravdou. Tento zázračný zdroj vlákniny, vitamínů a minerálů je právem pokládán za superpotravinu. Navíc, jeho využití je opravdu univerzální. Dopřejte si ho k snídani společně s toastem a vajíčkem, nebo jen tak jako pomazánku. Díky vláknině váš organismus zasytí, ale nezatíží.

Nepodceňujete hrušky a maliny?

Tyto dva skutečně zázračné druhy ovoce nekonzumujete tak často, jak byste měli. Maliny a hrušky jsou totiž svým vysokým obsahem vlákniny přímo předurčené k tomu, abyste je začali do svého jídelníčku zařazovat častěji. Hrušky obsahují až o 30% více vlákniny než jablka, přičemž většina z ní se skrývá právě ve slupce, a tak se jí pro vlastní dobro zbytečně nezbavujte. Maliny jsou zase skvělým doplňkem při hubnutí či na detoxikaci organismu.

Celozrnné je vždy lepší než bílé

I když si možná myslíte, že celozrnné a bílé pečivo jsou v podstatě stejně zákeřné, pokud jde o hubnutí či detoxikaci organismu, vždy je lepší sáhnout po celozrnné variaci. Obsahuje totiž mnohem více vitamínů, vlákniny a minerálů, které vaše tělo potřebuje. Nebojte se, že přiberete, stačí, když při konzumaci dodržíte správné množství a vše bude v pořádku.

Luštěniny

Největším a zdaleka nepřekonatelným zdrojem vlákniny jsou samozřejmě luštěniny. Ať už jde o čočku, fazole, cizrnu nebo hrášek. Dopřejte si je častěji a uvidíte, že se vám vaše tělo opravdu odvděčí. Pokud máte problémy s nadýmáním zkuste luštěniny nechat naklíčít. Získáte tak ty nejčerstvější vitaminy.

Luštěniny můžete jíst i naklíčené. Například celozrnné pečivo s máslem a naklíčenými mungo fazolemi je opravdová lahůdka. Klíčky můžete přidávat do salátů a uvidíte, že si pochutnáte. Naklíčené luštěniny lze koupit "hotové" i v obchodě. Za desetinu ceny a minimum práce si je ale můžete nechat vyklíčit doma. Luštěninové klíčky plné vitaminů máte za tři dny!

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu