|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Ostatní
Víte, kam správně v lednici umístit vejce? 

Špatným skladováním můžete vejce zcela znehodnotit. Většina lidí dělá stejnou chybu

16. srpna 2018 13:19 / Depositphotos
 0   0
Věděli jste, že špatným skladováním se mohou vejce zcela znehodnotit? Jak správně skladovat vejce, abychom je udrželi co nejdéle a proč je nenechávat v kartonu? Pokusíme se vám odpovědět.

Doporučená teplota, při které by se měla vajíčka skladovat, je 5 - 12 ° C. Před tím, než je uložíte do chladničky, nemyjte je, ani neotírejte, jinak tím můžete narušit přirozenou ochrannou vrstvu, a mohou se tak do nich dostat mikroby. Měla by být uložena odděleně od ostatních potravin.

Chladničku otevíráte několikrát za den a chladný vzduch s teplým se v ní často střídá. Potraviny blízko dveří trpí nejvíce. Mezi ně patří právě vajíčka, která mnoho lidí vkládá do přihrádky ve dveřích. Střídání teplot jim nedělá dobře. Vajíčka by měla být skladována v zadní části chladničky, kde je teplota relativně stabilní.

Vejce si z obchodů přineseme v kartonovém obalu. Dáváte je takto do chladničky? Chyba. Prodejní obal byste měli doma hned zlikvidovat, protože bývá velmi často znečištěn velkým množství nezdravých mikroorganismů. Ty se mohou snadno a rychle rozšířit a kontaminovat i ostatní potraviny. Než ale obal vyhodíte, nezapomeňte si někde poznamenat datum spotřeby. Vejce patří k nejkontroverznějším potravinám naší kuchyně. Jsou zdravá, nebo ne?

Za čerstvé vejce se považuje takové, které není starší než devět dnů po snášce. Trvanlivost vajec činí 28 dní po snesení. Pokud tedy kupujete vejce z obchodu, zjistíte datum snášky po odečtení 28 dnů od minimální trvanlivosti. Po uplynutí devítidenní lhůty už je vhodné používat vejce pouze k vaření nebo pečení a nikoli syrová.

Pokud máte sebemenší podezření, že vajíčka už nejsou čerstvá, je lepší je před použitím nejdříve rozklepnout do skleničky a přičichnout si. Zápach je velmi dobrým identifikátorem zkaženosti.

Co je pravdy na tom, že by vajíčka měla být uložena výlučně ostřejším koncem dolů, protože na opačném konci jsou póry, kterými se k vejcím dostává kyslík a oni tak "dýchají"? Podle odborníků na tomto tvrzení není pravdy zhola nic. Jde o pouze o velmi rozšířený mýtus. Kolik vajec můžeme denně sníst? A jsou zdravější bílky nebo žloutky? Čtěte více.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu