|  STYL
so 28. září, svátek má Václav - Den české státnosti, zítra Michal
Zdraví
Hlavní výhodou kokosové mouky je, že neobsahuje lepek 

Blahodárné účinky kokosové mouky na náš organismus

15. srpna 2018 09:14 / Depositphotos
 0   0
Znáte kokosovou mouku? Možná o ní slyšíte prvně, možná ji už nějakou dobu používáte, ale třeba nevíte, jaké blahodárné účinky má na lidský organismus.

Možná patříte mezi stále se rozšiřující skupinu lidí, která trpí celiakií, tedy mezi jedince, jejichž organismus není schopen trávit lepek, nebo vám lepek nedělá dobře a nebo ho prostě chcete z jiných důvodů vyřadit. Jak ale nahradit pšeničnou mouku při pečení, vaření, obalování nebo zahušťování?

Jak se vyrábí

Kokosová mouka se vyrábí ze 100% kokosové dužiny, která se po vysušení rozemele na prášek, který je podobný klasické mouce.

Vlastnosti mouky

Jedná se o přirozeně bezlepkovou mouku. Některé bezlepkové mouky jsou téměř bez chuti, což ale neplatí o kokosové mouce. Její chuť je velice jemná a nasládlá, ale přitom neobsahuje výrazné kokosové aroma, takže ji lze použít ve slané i sladké kuchyni.

Tato mouka však dělá výsledný produkt lehce drobivý, čehož se vyvarujete přidáním jednoho vejce navíc oproti původnímu receptu. Výsledek vás překvapí svou velice jemnou a kyprou konzistencí. Například do lívanců není vůbec potřeba přidávat kypřící prášek – těsto vzejde samo! Pravda o celozrnném pečivu. Co si vlastně nosíme z obchodu domů? Čtěte více.

Pro svůj vysoký obsah bílkovin ji do svého jídelníčku rádi používají i vegetariáni a vegani. Má nízký glykemický index, je velmi snadno stravitelná a rychle zasytí.

Při pečení také dávejte pozor na množství mouky. V receptu jí stačí použít mnohem méně.

Na co se používá

V některých receptech můžete kokosovou mouku původní pšeničnou zcela nahradit, především v pečení sladkých pokrmů, jako jsou muffiny, koláče, vafle nebo lívance. Díky nasládlosti stačí přidat i méně sladidla než u běžné mouky. Lze ji použít i při zahušťování polévek či omáček. Můžete si připravit i nápoj bohatý na bílkovinu a vlákninu, stačí pouze smíchat pár lžiček s vodou. Pro zvýšení příjmu vlákniny ji přidejte do jogurtů, smoothies a ovocných koktejlů.

Kokosová mouka je také skvělým doplňkem a náhradou mouky v redukčních, paleo a nízkosacharidových dietách. O rizikových potravinách, které bychom měli konzumovat co nejméně, jsme psali v jiném článku.

Cena a dostupnost

V obchodech s biopotravinami, zdravé výživě, ale především na internetu seženete různé značky. Balení vás vyjde na cca 130 Kč.

Jak ji vyrobit doma

Úplně nejjednodušší způsob, jak si udělat kokosovou mouku v domácích podmínkách, je následující: kupte strouhaný kokos, který rozprostřete na plech na pečící papír a sušte v troubě předehřáté na 120°C 45 – 60 minut. Pokud bude kokos stále vlhký, dejte ho zpět do trouby, dokud nebude úplně suchý. Suchý a vychladlý kokos mixujte na plný výkon cca jednu minutu.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu