Nedaří se vám uvařit rýži? Zkuste pár fíglů a bude naprosto dokonalá
První krok k dokonalé rýži musíte učinit už v obchodě. Nesnažte se ušetřit za každou cenu koupí té nejlevnější rýže a nekupujte rýži ve varných sáčcích. Následně zvolte mezi dlouhozrnnou a kulatozrnnou rýží. První jmenovaná má dlouhá špičatá zrníčka, která se hodí spíš jako příloha k hlavnímu jídlu. Zvolíte-li basmati, výsledek bude krásně sypká rýže. V případě rýže jasmínové, která je rovněž dlouhozrnnou rýží, bude rýže o něco lepkavější, bude více držet při sobě, ale nebude se stále jednat o rýžovou kaši.
Naopak drobnější baculatá a krátká zrníčka má rýže kulatozrnná, která se využívá především při přípravě italských krémových rizot, mléčných kaší či výrobě domácího sushi. Do sushi je vynikající zabalit dokonce i rukolu!
Krok první
Zda jste zastánci proplachování v kastrolu nebo pod proudem vody není podstatné, důležité je však rýži dobře propláchnout, pokud si to žádá. Připravujete-li rýži basmati nebo jasmínovou rýži, propláchněte ji alespoň třikrát, nebo lépe pětkrát v kastrolu, nebo ji proplachujte pod proudem vody tak dlouho, dokud z ní teče kalná voda. To, jak moc rýži propláchnete, bude mít poté vliv na její sypkost.
Krok druhý
Pokud se rýži chystáte proplachovat, učiňte tak alespoň čtvrt hodiny před její tepelnou úpravou. Rýže do sebe nasákne trochu vody, nabobtná a bude jí pak stačit kratší doba vaření. Výsledkem bude krásná nadýchaná rýže, která bude méně náchylná na rozvaření. I při určitém stupni lepkavosti si zachová jasnou strukturu jednotlivých zrníček. Vyvarujte se chyb, které většina lidí dělá při vaření rýže a ohrožuje tak své zdraví. Více jsme psali před časem.
Rýžovar, kastrol nebo v troubě
Každý jsme zvyklí na jiný postup a ani jeden není špatný. Rýži můžete vařit v hrnci na plotně na mírném plamenu, nebo ji péci v kastrolu v troubě. V obou případech je však nutné po nějaké době zkontrolovat, zda už není rýže hotová, nebo jestli nedošla voda a rýže se nepřipaluje. Nejjednodušší je proto příprava v rýžovaru, který přesně odhadne dobu varu, a vy se opravdu nemusíte starat o nic jiného, než o propláchnutí a odměření množství vody a rýže.
Na množství vody záleží
U přípravy rýže nezáleží na její váze, ale na jejím objemovém množství. Je nutné použít přesně tolik vody, aby všechna vsákla do rýže – tedy aby žádná nezbyla, ale ani aby při varu nescházela a rýže mohla krásně změknout. V ideálním případě dodržujte poměr 1:1,5 ve prospěch vody. Tedy zvolte si jakýkoliv hrnek nebo sklenici, do které nasypte suchou rýži až po okraj, propláchněte a poté přidejte jeden a půl hrnek vody. Vždy odměřujte stejnou nádobou rýži i vodu.
Do rýže patří cibule
Až budete mít vše připraveno, nakrájejte si ještě cibuli na kostičky a hoďte ji do hrnce či rýžovaru k rýži a odměřenému množství vody. Na jeden hrnek rýže vám bude stačit jedna menší cibule. Rýži také osolte a přihoďte i pár kousků hřebíčku a zjemněte lžící másla. Pak už jen zapněte rýžovar, plotnu nebo troubu a čekejte, až se vaší kuchyní rozlehne vůně dokonalé rýže, kterou si už brzy budete moci nandat na talíř. Dobrou chuť.