|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Zdraví
Zralé kaki můžete krásně nabírat lžičkou 

Jak správně konzumovat kaki? Většina lidí dělá stejnou chybu

03. ledna 2018 11:35 / Shutterstock
 1762   38
Sezóna plodů kaki je v plném proudu. Těšili jsme se na ni skoro celý rok a nyní konzumujeme sladké kaki každodenně. Abyste si vychutnali skutečnou chuť tohoto ovoce, musíte jej hlavně nechat dozrát.

Toto exotické ovoce se k nám dováží z Japonska, Číny, Kalifornie či Španělska. Plody na export se musí česat ještě nezralé, aby snesly tisíce kilometrů transportu. Při dopravě se nesmí otlačit a zralé by tak přepravovat nešly.

Plod

Plod váží 200-400 g, má v průměru 6-9 centimetrů a nahoře má kalich s lístky. Zralý je měkký a zářivě oranžový, pokud je nedozrálý, je tvrdý a barva je spíše do žluta. Sklízí se na konci podzimu a v zimě.

Jak správně konzumovat?

Některé druhy jsou trpké, zcela nepoživatelné, pokud je ochutnáte před dozráním. U nás se prodává druh, který trpký není. Lidé ale někdy z neznalosti jedí kaki tvrdé a nezralé. To mívá za následek problémy s trávením. Kaki se neloupe a konzumuje se, po důkladném omytí, se slupkou. Zralé kaki se vlastně ani pořádně oloupat nedá. Výrazně sladkou chuť můžete doplnit několika kapkami citrónové nebo limetkové šťávy.O tom, jak správně umýt ovoce před konzumací, jsme psali nedávno.

Účinky kaki na naše tělo

  • Odstraňuje únavu
  • Zlepšuje kvalitu spánku
  • Posiluje imunitní systém
  • Udržuje v normě hladinu cukru v krvi
  • Prevence proti rakovině
  • Prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
  • Prevence proti ateroskleróze
  • Podporuje správné trávení a vyprazdňování (zácpa, průjem)
  • Chrání sliznici střev před působením škodlivých látek
  • Má močopudný účinek
  • Má pozitivní účinek na pleť
  • Zklidňuje nervový systém
  • Působí jako prevence před vznikem ledvinových a močových kamenů

Kaki je vhodné při hubnutí, protože urychluje a podporuje spalování tuků. Díky udržování hladiny cukru v krvi budete mít také menší chuť na sladké. Dopřejte si ho minimálně 2krát týdně. Kaki můžete jíst samotné nebo přidat do salátů či jogurtu. Hodí se i do těstovinových salátů či k masu.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu