|  STYL
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Komerční sdělení
Bělení prádla není žádná věda. 

Aby bílé prádlo bylo opravdu bílé! Máme pro vás tipy, jak se vám to podaří

07. září 2017 14:27 / Internet
 13   0
Zažloutlé či zašedlé prádlo, které bývalo bílé, nehezké skvrny od potu v podpaží bílých triček a košil. Každé prádlo chce svoje, to neošidíte. Pokud chcete udržet bílé prádlo bílé, zkuste naše tipy.

Udržování bílých šatů, může být docela problém. Časem bílé oblečení může zežloutnout nebo zešednout. To je opravdu noční můra. Ačkoli většina hospodyněk se obrátí na syntetické bělidlo, pouze to zhorší. Nedokáže přinést očekávané výsledky. Jak obnovit bílé oblečení?

Kypřící prášek

Nejen kypřící prášek, ale také jedlá soda jsou skvělými pomocníky v boji se skvrnami a zašedlým prádlem. Kromě toho změkčují vodu, tudíž pro vaši pračku jsou vlastně užitečné. Jeden sáček postačí na jednu pračku, jednoduše ho nasypte do bubnu a zapněte tak, jak jste zvyklí.

Citron

Také citron nebo koncentrát kyseliny citronové dokáže udělat s prádlem divy. Zašedlé prádlo namočte do lavoru nebo vany s horkou (i vroucí) vodou a přidejte citron nakrájený na plátky. Poté důkladně vyperte v pračce. Pokud chcete vybělit prádlo rovnou v pračce, pak na jedno praní přidejte asi 100 ml citronové šťávy.

Bílý ocet

Než v supermarketu sáhnete po klasickém octu, zpozorněte. Bílý ocet totiž pomůže i při praní, na bělení a také změkčení prádla je skvělý. Přidává se místo aviváže.

Aktivní kyslík nebo chlor k bělení prádla

Dvě základní složky bělících přípravků -aktivní kyslík a chlor- se uvolňují teplem během praní. Jejich princip spočívá v tom, že pohlcují nežádoucí nažloutlý odstín a naopak podporuje modrý odstín, který je příčinou zářivě bílé barvy. Jedná se o takzvané optické zjasňovací látky.

Mohou způsobit alergie a kožní vyrážku, citlivé k nim bývají především nejmenší děti.
Svou aktivitou zanechávají stopu i v odpadových vodách a škodlivé látky se dostávají do koloběhu v přírodě.

Nejvíce skvrn se objevuje na dětském oblečení, na které není možné používat žádný z agresivních přípravků. Od takové záležitosti vede cesta většinou k některému z ověřených způsobů bělení prádla. V tomto případě je to používání žlučového mýdla.

redakce | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu