|  STYL
út 21. května, svátek má Monika, zítra Emil
Zdraví
Vodní meloun je ideální osvěžující svačinkou během letních dnů 

Proč si dopřát během léta meloun každý den: podporuje imunitu, bojuje proti zánětům a zlepšuje trávení

25. června 2022 15:37 / Depositphotos
 0   0
Bez šťavnatého, osvěžující a sladkého melounu si léto umí představit jen málokdo. Kromě toho, že dokáže perfektně uhasit žízeň, má meloun mnoho zdraví prospěšných účinků na naše zdraví.

Snad není nic více osvěžující, než si dopřát vodní meloun jako letní svačinku. Je totiž z 92 procent tvořen vodou a zbylých 8 procent představují zdraví prospěšné látky. Co se týká vitaminuů, tak vodní meloun obsahuje v nejvyšší míře vitamin C, B4, B5 a B3. Naleznete v něm však také vitamin E, B6, B1, B2, A nebo B9 avšak v menším zastoupení. Z hlediska minerálů je vodní meloun bohatý na draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík, železo a zinek.

Jak již bylo řečeno na začátku, vodní meloun obsahuje velké množství cenných látek, vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny. Z důvodu toho jeho konzumace prospívá našemu zdraví. Níže se podíváme na hlavní zdravotní benefity.

1. Imunita

Vodní meloun je ceněný pro svůj obsah lykopenu. Jedná se o významné rostlinné barvivo, které dodává zelenině i ovoci červenou barvu. Řadí se ke karotenoidům a kromě vodního melounu lykopen naleznete například v šípcích, červeném grapefruitu nebo rajčatech. Lykopen je přírodní antioxidant a chrání naše tělo před vlivem volných radikálů. Díky tomu posiluje imunitu a zabraňuje zánětům. Více o lykopenu pojednávají odborníci v této zahraniční studii.

2. Hydratace

Jelikož obsahuje meloun více jak 90 procent vody, tak pomáhá udržovat tělo hydratované, což je zejména v horkých letních měsících velmi důležité. Navíc melounem můžete nahradit i část pitného režimu, zejména u dětí, které nechtějí pít obyčejnou vodu.

3. Trávení

Meloun přirozeně díky vysokému obsahu vody a vlákniny reguluje trávení a pravidelné vyprazdňování. To jistě ocení zejména osoby trpící zácpami. Zde je však potřeba podotknout, abyste zbytečně neutráceli peníze za dražší bezsemenné melouny. Semínka jsou totiž také zdraví prospěšná a doporučuje se jich několik skonzumovat.

A z jakého důvodu? Napomáhají transportování esenciálních aminokyselin jako například látky arginin, která zlepšuje činnost kardiovaskulárního systému. Kromě toho jsou semínka vodního melounu cenným zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny. Tím podporují správnou peristaltiku střev, a působí jak proti zácpě, tak průjmu.

4. Zdravá pleť, vlasy i nehty

Díky vysokému obsahu vitaminu C a A má meloun schopnost podporovat kvalitu a zdraví pleti, vlasů i nehtů. Vitamin C podporuje tvorbu kolagenu, který pomáhá udržovat pružnou pokožku a podporuje kvalitu vlasů. Oproti tomu zase vitamin A se vyznačuje schopností vytvářet a opravovat kožní buňky. Samozřejmě i ostatní spektrum vitaminů a minerálů, jež vodní meloun obsahuje, mají pozitivní vliv na celkovou kvalitu vlasů, pleti a nehtů. Dále čtěte: Doporučení, jak během léta nejlépe zrychlit metabolismus a podpořit hubnutí.

Zdroj: The Journal of Nutrition, healthline.com, medicalnewstoday.com.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu