|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Zdraví
Hrách je obyčejnou, ale velmi šikovnou potravinou 

Hrách je skvělá potravina. Kromě zdraví má i nutriční přínosy

05. února 2022 16:41 / Pixabay
 0   0
Hrách obvykle nejraději jíme jako děti, zvlášť, když si jej někde můžeme natrhat čerstvý. A pak už se na našem talíři neobjevuje až tak často. Ale je to velká škoda, protože hrách, potravina, která není ani nijak drahá, umí zázraky.

Hrách můžeme v sezoně jíst čerstvý, po celý rok je k dostání mražený nebo v konzervě a také sušený. Hrách je zkrátka obyčejná potravina, která je kdykoliv dostupná. A je bohatý na spoustu živin.

Co všechno hrách umí

Bylo prokázáno, že konzumace stravy bohaté na vlákninu může snížit riziko rozvoje srdečních onemocnění, a protože hrách obsahuje vlákninu, má tedy i svoje  kardiovaskulární výhody. Hrášek také obsahuje dobré množství minerálů prospěšných pro srdce, jako je hořčík, draslík a vápník. Draslík je důležitý pro snížení krevního tlaku a vápník v potravinách prokazatelně snižuje pravděpodobnost rozvoje srdečních onemocnění. Hořčík je zodpovědný za transport vápníku a draslíku do srdce, a proto fakt, že hrách obsahuje všechny tři, z něj dělá prakticky dokonalou potravinu.

Hrách má také v podstatě vše, co potřebujeme k podpoře imunitního systému, a to včetně 13 procent doporučeného denního množství vitaminu C a zdravou dávku vitaminu E, zinku a antioxidantů, které tělu pomáhají  bojovat s infekcí.

Hrášek má rovněž relativně nízký glykemický index, což může pomoci s řízením glukózy v krvi. Vláknina a bílkoviny v hrášku mohou také pomoci udržet žaludek déle sytý, takže do sebe zbytečně nenacpeme všelijaké svačinky.

Jak zařadit hrášek do běžného stravování

V Čechách máme jeden problém. Kdo by miloval ty hrachové kaše ze školních jídelen. Naštěstí hrachová kaše s vajíčkem není jediný způsob, jak hrách konzumovat.

Hrášek je neuvěřitelně všestranná zelenina, která se dobře hodí k vaření v páře, restování a blanšírování. Ale kromě toho, že je to vhodná příloha k mnoha masovým jídlům, lze snadno hrášek přidávat do celé řady pokrmů.

Hrách můžeme dávat do polévek, do dušených jídel či salátů. Vynalézavci také hrachem nahrazují oblíbený toast s avokádem. Místo avokáda rozmačkají hrachové kuličky, které pak stačí jen smíchat s olivovým olejem a trochou soli. A samozřejmě jej můžete využít v různých těstovinových receptech. Dále čtěte: Odhrnování sněhu je dobré cvičení. Ale jen pokud dodržujete správnou techniku.

Zdroj: Real Simple, Healthline.

Fotogalerie
Mirka Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu