|  STYL
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Zdraví
Vyměňte potravinové doplňky za čerstvé potraviny 

Čokoláda, vejce, avokádo a další potraviny, které pomáhají zlepšit paměť, soustředění i náladu

16. ledna 2022 13:25 / Pixabay
 0   0
Existuje celá řada potravinových doplňků ve formě tablet nebo kapslí, které slibují, že vám zlepší paměť i soustředění. Není ale lepší dostat na talíř ty správné potraviny?

Možná ti z vás, kdo nemají rádi ryby, teď kroutí hlavou, protože zkrátka ryby na svém talíři nemohou ani vidět. Ale i když je takový losos skutečně špička mezi potravinami, které podporují všemožné mozkové funkce, je tu i celá řada dalších, takže se vůbec nemusíte bát.

Ja také důležité si uvědomit, že průměrný mozek dospělého člověka spálí 20 procent tělesné energie a na rozdíl od svalů, které si přebytečné sacharidy mohou uložit na později, nemá záložní zásobu, o kterou by se mohl opřít. Místo toho se váš mozek spoléhá na neustálý přísun glukózy z jídla, aby mohl podávat maximální výkon a potřebuje tak neustálý přísun vitaminů, minerálů, antioxidantů a dalších prospěšných živin. Takže které potraviny kromě tuňáka či lososa vašemu mozku servírovat, aby pracoval, jak má, a vy měli kromě jiného i dobrou náladu?

Čokoláda, vejce, rajčata a ořechy

Už jste o nich dozajista slyšeli. Hořká čokoláda je překvapivě dobrá pro zdraví mozku, protože obsahuje kakao, které je plné antioxidantů a ty mohou pomoci čelit negativním účinkům oxidačního stresu, který přispívá k poklesu kognitivních funkcí souvisejícím s věkem a onemocněním mozku.

Rajčata zase obsahují silný antioxidant zvaný lykopen, který má ochranný účinek proti poškození volnými radikály, které je spojeno s demencí, zejména Alzheimerovou chorobou. Výzkum ukázal, že přidání olivového oleje do nakrájených rajčat během vaření výrazně zvyšuje vstřebávání lykopenu ve vašem těle.

Vejce, nazývaná jako přírodní multivitamin, obsahují velké množství živin, které jsou nezbytné pro zdraví mozku. Konkrétně žloutky jsou bohatým zdrojem omega-3 a fosfolipidů, které jsou důležité pro strukturu mozkových buněk.

Ořechy jsou bohaté na vitamin E, který chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály a také posilují paměť.

Celá zrna a kurkuma

Celá zrna, jako je hnědá rýže, oves a špalda, jsou typicky bohaté na vitamin E a mají nízký glykemický index. To znamená, že uvolňují energii do krevního řečiště pomalu, čímž zabraňují poklesům a výkyvům, které podkopávají vaši koncentraci a soustředění.

V kurkumě je zase kurkumin, vydatná antioxidační sloučenina, která je také zodpovědná za protizánětlivé účinky tohoto aromatického, jasně žlutého koření. Bylo prokázáno, že kurkumin prochází hematoencefalickou bariérou, což znamená, že může přímo působit na mozkové buňky.

Pomeranč, brokolice, avokádo

Obyčejný pomeranč je nabitý vitaminem C, dalším antioxidantem bojujícím proti volným radikálům, který udržuje váš mozek v nejlepší kondici. Podle jednoho vědeckého výzkumu může dostatečný příjem pomeranče dokonce chránit před Alzheimerovou chorobou. Vitamin C dokonce může pomoci zvládnout příznaky úzkosti a stresu, odhalila studie na studentech.

Brokolice je v podstatě pro mozek tím nejlepším. Je to koncentrovaný zdroj vitaminu K, který je spojen se zlepšením paměti. Je také nezbytný pro vytvoření důležitého typu tuku v mozkových buňkách.

Protože je bohaté na omega-3, vitaminy B9, C, E a K a silnou dávku protizánětlivých polyfenolů a flavonoidů, je avokádo nesmírně prospěšné pro zdraví mozku. Poskytuje také srdci zdravé mononenasycené tuky, které podporují mozek tím, že pomáhají snižovat vysoký krevní tlak, což je další problém spojený s poklesem kognitivních funkcí. Dále čtěte: Fresh džus nebo smoothie: Co je lepší, kde je víc cukru a kde chybí vláknika?

Zdroj: Red, Healtline.

Fotogalerie
Mirka Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu