|  STYL
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Ostatní
V Česku jsme vymysleli poněkud specifický způsob přípravy turka, který se jinde ve světě moc nevidí.  

Jak připravit opravdu dobrou tureckou kávu. Mnozí ji nevědomky spálí hned na začátku

21. ledna 2022 07:38 / Depositphotos
 0   0
Výrazná barva, silná chuť i aroma a lógr na dně. Turecká káva je oblíbeným nápojem už po několik generací. Její příprava po "česku" aneb zalít lžičku mleté kávy vařící vodou má však velké rezervy. Naučte se ji proto připravovat správně. Budete se divit, jak velký rozdíl pocítíte.

Turecká káva má v České republice hodně příznivců, nejen naše babičky a dědové na turka nedají dopustit. Původem je tato metoda přípravy ze zemí Středního východu, kde se připravuje v tradičním hrnci nazývaném džezva. Právě v džezvě se jemně namletá káva pomalu vaří s vodou těsně pod bodem varu. Následně se rozlévá do hrnků. Sladí se už jen málo nebo se s trochou cukru přímo vaří v džezvě.

Česká turecká káva

Co je však zajímavostí, je to, že jsme si v Česku vymysleli poněkud specifický způsob přípravy turka, který se jinde ve světě moc nevidí. Hovořit bychom tedy mohli o české turecké kávě. Na to, jaká je výsledná kvalita českého turka, se však názory hodně liší. Celá příprava spočívá v tom, že se v hrnku zalije lžička namleté kávy vroucí vodou. Káva se poté může ochutit mlékem či cukrem. Je tedy vidět, že k tradičnímu vaření turecké kávy má český způsob přípravy poměrně daleko.

Zaměřte se na teplotu vodu

Jestliže chcete vylepšit chuť české turecké kávy, pak je stěžejní teplota vody, kterou kávu přelíváte. Pokud máte varnou konvici, která ukazuje teplotu vody, pak máte vyhráno. Konvici vypněte, jakmile dovrší 95 stupňů Celsia. Pokud máte konvici klasickou, pak po dovaření vody počkejte zhruba jednu až dvě minuty. Správná teplota vody je důležitá kvůli tomu, aby nebyla káva příliš trpká a kyselá, což se děje, pokud kávu zalijete přímo vroucí vodou.

Záleží také na způsobu zalití

Druhou nejčastější chybou při přípravě turecké kávy je způsob zalití namleté kávy. Běžně se totiž káva zalije naráz, co nejrychleji. To je však špatně. Aby káva stačila provonět a získat ono nádherné aroma o chuť, je potřeba ji zalít přerušovaně a krouživým pohybem. Díky tomu se navíc vytvoří také na kávě krásná pěna a lógr stihne rychleji klesnout.

Připravte si tureckou kávu jako na Středním východě

Pokud byste si přeci jen chtěli uvařit tureckou kávu podle tradiční receptury, pak na tom není nic složitého. Místo tradiční džezvy můžete použít jakýkoli jiný malý kastrůlek či rendlíček. Podle počtu osob nasypte do rendlíku namletou kávu, přičemž na jeden šálek se udává zhruba 7 g kávy. Pokud jste zvyklí sladit, přidejte rovnou cukr. Následně přidejte vodu a mírně povařte pod bodem varu. Následně kávu přelijte do skleničky či hrníčku a případně dochuťte mlékem nebo různým kořením. Na Blízkém východě je velmi populárním kořením například kardamon. Dále čtěte: Že je čokoláda s vysokým podílem kakaa zdravá, je pouhý mýtus. Obsahuje nebezpečný karcinogen akrylamid.

Zdroj: thespruceeats.com, turkishcoffeeworld.com.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu