Fresh džus nebo smoothie: Co je lepší, kde je víc cukru a kde chybí vláknika?
"Je docela běžné, že lidé přecházejí buď na odšťavňovací dietu, nebo si jen přidávají nějakou formu šťávy do svého dne, aby posílili imunitu nebo shodili. Myslím, že to může mít docela škodlivé účinky na dlouhodobý vztah lidí k jídlu,“ říká nicméně dietoložka Catherine Rabess.
Takže jsou vůbec džusy a smoothies zdravé?
První problém, který najdeme u džusů a šťáv je ten, že jim chybí jedna nesmírně důležitá živina, kterou je vláknina. Je to proto, že vláknina se obvykle nachází v semenech, dužině a slupce ovoce a zeleniny, která se při odšťavňování ztrácí.
Navíc při odšťavňování je nutné použít podstatně více ovoce a zeleniny, což zvyšuje přirozený obsah cukru v konečném nápoji. A bez vlákniny bude uvolňování tohoto cukru do krve méně regulované.
Problém s vlákninou ovšem při přípravě smoothie nevznikne. Nicméně přetrvává problém s cukry, pokud například použijete takové ovoce, jako je banán.
Džusy samozřejmě obsahují vitaminy a minerály, ale smoothies v sobě zachovávají větší obsah živin. Takže v tomto srovnání rozhodně smoothies vedou. Na druhou stranu při odšťavňování některých druhů ovoce včetně jablek a pomerančů získáte nápoj s vyšším obsahem vitaminu C. Obecně ale platí, že smoothies jsou přeci jen nabitější celou řadou zdravých ingrediencí.
Jak tedy vylepšit vaše smoothie
Podle Rabess je dobré přidat nějaká lněná semínka jako extra zdroj rozpustné vlákniny, která podporuje trávení, ale také obsahují omega-3, které mají mnoho výhod pro zdraví srdce a mají protizánětlivé vlastnosti.
Své smoothie vyrobte spíše z jednoho ovoce a jedné zeleniny a můžete přidat ještě okurku nebo nějakou tmavě zelenou listovou zeleninu, která obsahuje hodně železa, což je dobrý způsob, jak získat další mikroživiny a kombinovat správné minerály a vitaminy. Je to důležité z toho důvodu, že živiny, jako je železo, je třeba přijímat s vitaminem C a vitaminy A, D, E a K se nejlépe vstřebávají se zdrojem tuku. Rabess také doporučuje přidat zdroj bílkovin nebo nenasycených tuků, jako jsou ořechy nebo mléko.