|  STYL
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Děti
Intelektuálně nadané děti jsou oproti vrstevníkům v mnohém napřed 

Děti, které mají vlastní názor a odmítají autority, nejsou neposlušné, ale nadané

07. listopadu 2021 09:09 / Pexels
 0   0
Dnešní výchova je ve většině případů naprosto odlišná než ta, kterou známe od svých rodičů nebo prarodičů. Často si tak můžete vyslechnout, že vaše dítě je nevychované, hyperaktivní, ubrečené a že je to zkrátka neposlušný mamánek. Jenže z pohledu lékařů jsou to jasné znaky nadaného dítěte.

Nadané děti se vyznačují tím, že jsou v porovnání s vrstevníky v mnohém napřed, ale zároveň, co se týče komunikační stránky, mohou naopak silně zaostávat. O takovém dítěti můžeme říci, že je osobnost, která má často problém s autoritami, je napřed co se týče intelektu, slovní zásoby, kreativity, ale zároveň je emočně nezralejší než stejně staré děti.

Mít doma nadané dítě je dar, ale zároveň velká zodpovědnost. Nesprávným přístupem totiž můžete z nadného nebo dokonce mimořádně nadaného dítěte udělat průměrného žáka. Takové dítě totiž vyžaduje speciální přístup, který ho vede k poznání a podporuje jeho zájmy. Práce s nadaným dítětem je náročnější, ale když ji správně uchopíte, vyroste z vašeho dítěte vysoce inteligentní a emočně vyrovnaný člověk.

Specifika nadaných dětí

  • Dobře se učí, mají velkou touhu po poznání a neustále pokládají otázky.
  • Preferují individuální formu výuky před skupinovou.
  • Jsou schopny samostatně vyhledávat informace a vyvozovat z nich závěry.
  • Mají sklony k perfekcionismu.
  • Jsou velmi sebekritické, plačtivé a mají sklony k úzkostem.
  • Zajímají se o věci, které nejsou přiměřené jejich věku.
  • Mají vlastní názory.
  • Mívají sklony neakceptovat názor autority.
  • Lépe je jim ve společnosti starších dětí či dospělých.
  • Jsou citlivější, zranitelnější a jejich emocionální a sociální zralost neodpovídá jejich intelektu.
  • Velmi negativně na ně působí tresty a přísná disciplína.
  • Jsou introvertní, afektované a někdy i agresivnější než ostatní.
  • Mohou vyžadovat neustálou přítomnost matky, což je neadekvátní jejich věku.
  • Mají problémy se spánkem.

Jak nezabít nadání

Nadané děti vyžadují speciální přístup ve výchově. Je proto mnohem více důležité brát je jako sobě rovné a ne jako děti, které ničemu nerozumí. Dítěti je potřeba vše logicky vysvětlit, aby pochopilo, proč má daný úkol dělat. Vhodné je s dítětem vést diskuzi, namísto autoritativní komunikace. Nadané dítě velmi těžce nese, pokud rodiče jednají nečestně, nedodržují sliby, nebo po nich chtějí věci, které nedávají smysl.

Aby se dítě nenudilo, je dobré dávat mu neustále tvořivé a složité úlohy, které rozvíjejí jeho kritické myšlení. Hlavně je ale nutné umět připouštět před dítětem své chyby, umět mu naslouchat a akceptovat i jiná řešení, než to svoje. Nadané dítě je potřeba podporovat, jeho schopnosti rozvíjet, akceptovat jeho odlišnost a hlavně ho nenutit do činností, které nechce dělat. Samozřejmě vše v rámci určitých pravidel.

Vhodná škola

Nadané dítě, které je zařazeno do školního kolektivu a učí se formou výuky, která mu nevyhovuje, je často velmi nespokojené, výuka ho nebaví a může na něj být negativně nahlíženo jak ze strany spolužáků, tak pedagogů. Takové dítě pak má sklony své nadání schovávat a časem se z něj stane průměrný žák. Existují i školy pro nadané děti, které zaměstnávají pedagogy mající zkušenost se speciálním přístupem, který rozvíjí intelektuální i emocionální stránku dítěte.

Sečteno podtrženo: pokud máte doma dítě, které se výrazně odlišuje od svých vrstevníků, pracuje rychleji, neustále klade otázky, vyniká v určitých oblastech, ovšem je sociálně a emocionálně nevyzrálé, samostatné a přílišně sebekritické, může se jednat o nadané dítě a doporučujeme, abyste nastudovali způsob, jak s takovými dětmi jednat. Také by vás mohlo zajímat: Dobrá zpráva pro rodiče. Syndrom vyhoření, který pociťují po pandemii především matky, se dá zažehnat několika způsoby.

Zdroj: vyzkum-mladez.cz.

Fotogalerie
Kateřina Kofroňová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu