|  STYL
pá 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Zdraví
Díky GOLO dietě můžete shodit až 5 kilo za měsíc 

Hollywoodská dieta GOLO, podložená studiemi, vás zbaví přebytečných kil bez hladovění a počítání kalorií

30. září 2021 07:39 / Depositphotos
 0   0
O GOLO dietě se často hovoří jako o dietě slavných, neboť se dle ní stravuje mnoho hollywoodských hereček. Jejím základem je rovnováha hormonů v těle, zejména optimalizace produkce inzulínu.

Název diety GOLO je odvozen od tří slovních spojení v anglickém jazyce, a to go lose weight, go look great a go love life. Do češtiny by se tato spojení dala přeložit jako zhubni, vypadej skvěle, a nakonec miluj život. Celkově se dieta GOLO zaměřuje na optimalizaci hormonu inzulínu ovlivňujícího spalování či ukládání tuku v těle. O dietě GOLO bylo publikováno také několik studií zkoumajících její bezpečnost a účinnost.

Jídelníček je tedy nastaven tak, aby docházelo k efektivní regulaci hladiny cukru v krvi, dále k rychlejšímu spalování cukru i tuku, a nakonec ke zmírnění únavy. Právě únava často doprovází různé dietní programy a je vnímána jako velký problém. GOLO dieta by měla trvat v ideálním případě 30 dní, přičemž se skládá ze třech základních kroků.

První krok – správná volba stravy

Během první fáze diety GOLO je jídelníček poměrně striktní. Strava je zaměřena zejména na bílkoviny, přičemž sacharidy a tuky je možné konzumovat v menší míře, a to kvůli stimulaci látkové výměny a udržování hladiny inzulínu v rovnováze. Je nutné, abyste během dně měli celkem 3 jídla skládající se z vybraných potravin.

Těmito vybranými povolenými potravinami jsou maso, ryby, vajíčka, mléčné produkty, zelenina, luštěniny či ovoce. Naprosto zakázané jsou potraviny z bílé mouky, hotová jídla, polotovary a další potraviny s přidaným cukrem nebo umělými sladidly. Velkou výhodou je, že nemusíte počítat kalorie. Je potřeba pouze kontrolovat skladbu jídelníčku.

Druhá fáze – přidání živin živočišného původu

Ve druhém kroku GOLO diety je potřeba zahrnovat do stravy také živiny rostlinného původu, Jedná se například o lněný olej nebo lněné semínko, kterým se doplňuje hotové jídlo. Je to z toho důvodu, že lněný olej či semínko pomáhá regulovat inzulínovou rezistenci, navíc pomůže s odbouráním tukových zásob.

Třetí fáze – pohyb

Poslední krok je zaměřen na pohyb a aktivní životní styl. Je velmi dobře známo, že bez pohybu se hubne velmi těžko. Dle autora této diety, Keitha Ablowa, je skvělé kombinovat GOLO s intervalovým tréninkem jako například HIIT nebo jiné kruhové tréninky, kde se střídá intenzita cvičení.

Co lze očekávat od GOLO diety?

Hlavní přednosti GOLO diety spočívají v tom, že nemusíte počítat kalorie, a i tak lze očekávat úbytek kil. Běžnými dietami lze shodit zhruba půl až jedno kilo do týdne. S GOLO dietou, která je založena na optimalizaci produkce inzulínu, je možné shodit nanejvýš 5 kilogramů za měsíc. Přesto však jsou zde určitá omezení. GOLO dieta není vhodná pro diabetiky, dále pro lidi s nemocnými ledvinami nebo onemocněním srdce či cév. Dále čtěte: Závislost na cukru. Proč vzniká a jak se jí zbavit jednou provždy.

Zdroj: golo.com, forbes.com, prevention.com.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu