|  STYL
pá 17. května, svátek má Aneta, zítra Nataša
Zdraví
Brzy zřejmě budeme nosit brýle úplně všichni 

Zachraňte si oči, dokud je čas. Modré světlo škodí hlavně večer

30. května 2021 16:28 / Depositphotos
 0   0
Bolesti hlavy, napětí, suché oči – sledování digitálních obrazovek může přinášet i vážné potíže. Jednou z možností, jak pracovat s digitální technikou zdravěji, jsou tzv. „brýle proti modrému světlu“. Poradíme, jak vybrat ty správné.

Mobily, tablety, počítače a televize jsou běžnou součástí našich životů. Bohužel ale přinášejí zraku velkou zátěž. Oči se musí intenzivněji soustředit, aby se přizpůsobily různým vzdálenostem od obrazovek a stále menším znakům. Před obrazovkami oči nikdy nepřestanou pracovat. Pro každého, kdo tráví mnoho času sledováním digitálních přístrojů, jsou vhodné brýle proti modrému světlu.

Počítačové brýle

Hlavním benefitem je ochrana zraku před nežádoucím modrým světlem a zmírnění vysychání očí. Při delší práci na počítači ulevují při podráždění a bolestech hlavy. Současně eliminují UV záření, které vydávají displeje tabletů a počítačů. U kvalitních počítačových brýlí zostřují jejich čočky detaily a zlepšují kontrast.

Jak škodí modré světlo

Vystavení vysokým intenzitám modrého světla ve večerních hodinách má špatné účinky na lidský organismus, a to především kvůli vlivu na hladinu hormonu melatonin. Nesprávné osvětlení v ulicích má špatný vliv na schopnosti řidičů vozidel při noční jízdě.
Modré světlo zvyšuje bdělost. Proto je dobré před spaním snížit jas mobilů a obrazovek. Ideální je 3 hodiny před spaním elektroniku odložit úplně. Modré světlo kazí oční pohodu všem lidem bez rozdílu. Ve vědeckých kruzích se hovoří i o tom, že modré světlo z digitálních přístrojů může způsobit trvalé změny na sítnici, ale to nebylo definitivně prokázané.

Na co dát při výběru pozor

Kvalitní moderní brýle proti modrému světlu na první pohled nerozlišíte od běžných dioptrických brýlí. Je proto nutné se přesvědčit, zda opravdu filtr mají. Platí pravidlo, že jsou lepší dobré brýle s žádným filtrem modrého světla než špatné brýle s filtrem proti modrému záření.

Podobně důležité je ale také to, aby brýlová skla byla upravena přesně pro vaše potřeby. Lidé se od sebe liší nejen výškou postavy nebo barvou vlasů, ale také například vzdáleností zorniček očí (tu vyjadřuje PD číslo).

Marketingová hra

Ani z modrého světla však není třeba dělat strašáka. „Lidé mají strach, že nadměrné sledování obrazovek může být pro oči škodlivé, a je to oprávněná obava, ale neexistují důkazy, že by to způsobovalo nějaké nevratné poškození očí,“ řekl pro Business Insider mluvčí AAO Rahul Khurana, MD. Americká akademie oftalmologie dokonce nedoporučuje žádné speciální ochranné pomůcky na oči při používání počítače.

Současně ale uvádí, že určité způsoby vystavení se světlu mohou způsobit poškození očí za určitých podmínek. Například nadměrné vystavení se ultrafialovému slunečnímu světlu zvyšuje riziko očních onemocnění, mezi které patří katarakta, výrůstky na oku a rakovina.

U množství radiace vycházející z počítače se nikdy neprokázalo, že by způsobovala nějaké oční onemocnění. Studie znovu vydaná Národní lékařskou knihovnou v USA nezjistila žádnou měřitelnou UVA nebo UVB radiaci z počítačových monitorů. UV záření je nejškodlivější částí slunečního světla pro oči a pro pokožku. Program ochrany před radiací při Institutu technologie v Massachusetts shrnuje současný výzkum o záření z počítačových obrazovek tvrzením, že „neexistují údaje, ze kterých by bylo možné se domnívat, že hrozí zdravotní riziko z vystavení se elektromagnetickým polím spojené s používáním obrazovek.“

Jak chránit oči

Při nadměrném používání počítače se doporučuje:

  • Seďte ve vzdálenosti asi 50 cm (na vzdálenost paže) od monitoru, který by měl být nastavený tak, abyste se dívali mírně dolů (horní hrana obrazovky má být pod úrovní očí, čímž ulehčíte napětí v oblasti ramen a budete se lépe soustředit na blízké objekty).
  • Upravte si velikost znaků na monitoru tak, aby bylo vše dobře čitelné.
  • Během práce na počítači dělejte pauzy, nejlépe každých 20 minut přesuňte na chvíli pohled na objekt vzdálený minimálně 6 metrů.
  • Pokud cítíte, že máte suché oči, můžete je osvěžit umělými slzami a častějším mrkáním (frekvence mrkání během soustředěné práce klesá až o 40 %).
  • Upravte světlo v místnosti a vyzkoušejte zvýšit kontrast sledované obrazovky pro snížení námahy očí.
  • Pokud používáte kontaktní čočky, občas dopřejte svým očím odpočinek v podobě dioptrických brýlí.

Vychytávky

Moderní brýle nabízejí i speciální tvar konstrukce a skel přizpůsobený tomu, aby brýle kopírovaly tvar hlavy a zabránily cirkulaci vzduchu kolem očí. To by mělo snížit jejich vysušování. Mohou být opatřeny z obou stran skel antireflexní filtry, které eliminují odlesky, a povrchovou úpravou proti zamlžování. Při nasazení kvalitních býlí se vše pozorované posune do spektra, kde má oko trochu lepší citlivost, a vše se tak rázem zdá trochu jasnější. Jak vybrat správné brýle, jsme psali zde.

Fotogalerie
Marcela Plachá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu