|  STYL
pá 17. května, svátek má Aneta, zítra Nataša
Ostatní
Skořápky od vajec obsahují hodně látek, které mohou prospět vaší kráse i zdraví 

Nevyhazujte skořápky od vajec do koše. Využijte je raději pro svou krásu, zdraví či úklid

29. května 2021 09:09 / Shutterstock
 0   0
Drtivá většina lidí vyhazuje prázdné skořápky od vajec do odpadkového koše. Je to ale velká škoda, Obsahují totiž látky, které mohou být prospěšné pro vaši krásu či zdraví, navíc vám usnadní i mnohé domácí práce.

V prvé řadě je třeba se na vaječnou skořápku podívat jinak než jen jako na tvrdou slupku chránící bílek a žloutek. Skořápky totiž obsahují mj. uhličitan vápenatý, uhličitan hořečnatý, kysličník křemičitý, kysličník hlinitý či kysličník fosforečný. Ale také velmi hodnotné stopové prvky jako jód, železo, měď, zinek, kobalt, mangan, křemík nebo fosfor, který je nezbytný nejen pro stavbu kostí a zubů, ale zejména pro nervovou činnost. Ve vaječné skořápce pak najdete i kolagen. To vše se dá zúročit ve váš prospěch. Máme pro vás několik tipů na využití vaječných skořápek.

Něco pro krásu

Vaječné skořápky lze uplatnit například v kosmetice. Máme pro vás návod na přípravek proti svědění pokožky a na výživnou pleťovou masku.

Svědění pokožky

Do malé sterilní nádobky nalijte jablečný ocet a do něj přidejte skořápky. Po několika dnech se rozpustí. Tento recept přinese úlevu od nepříjemného svědění.

Pleťová maska

Vaječné skořápky (z domácího chovu nebo bio) zpracujte na prášek. Přidejte do něj rozšlehaný vaječný bílek a naneste na pleť. Nechte působit alespoň 30 minut a pak masku smyjte.

Pomocník při úklidu domácnosti

Vaječné skořápky vám také usnadní mnohé domácí práce. Například skvěle vybělí prádlo nebo vyčistí připálené hrnce.

Bělič prádla

Vaječné skořápky se osvědčily jako skvělý bělič zašlého bílého prádla. Do vhodného látkového sáčku dejte kousky skořápek z několika vajíček a 2-3 plátky citronu. Sáček dejte do pračky k prádlu a vyperte.

Čistič nádobí

Pokud vás trápí připáleniny na dně hrnce, vemte si na pomoc rozdrcené vaječné skořápky. Poslouží vám lépe než drátěnka na nádobí. Stačí je nanést na houbičku nebo hadřík a přípáleniny budou za chvíli minulostí. Když dáte nadrcené skořápky do nádobí, ve kterém zůstal nehezký barevný povlak po kávě či čaji, zalijete je vodou a necháte působit přes noc, ráno povlak snadno umyjete.

Zdravý životní styl

Jak už jsme v úpvodu zmínili, skořápky od vajec obsahují spoustu prospěšných látek, které se dají využít k podpoře vašeho zdraví.

Odkyselení žaludku

Pokud vás trápí přebytečná kyselost v žaludku, nadrťte skořápky na co nejjemnější prášek. Funguje podobně jako soda, ale na rozdíl od ní je účinek trvalý a bez škodlivých následků. Jen myslete na to, abyste prášek užívali na lačno, protože s tukem by mohl v žaludku tvořit pro organismus nevyužitelná vápenatá mýdla.

Skořápky nejprve umyjte nebo povařte a pak je na plechu v troubě trochu upražte. Jednak je tím sterilizujete, ale také skořápky zkřehnou a půjdou lépe rozemlít. Použít můžete třeba mlýnek na kávu. Přes jemné sítko pak prášek prosijte a uchovejte v uzavíratelné lahvičce. Užívejte 3x denně na špičku nože a zapijte vodou.

Pomocník při osteoporóze

Jestli vás trápí odvápnění kostí, tedy osteoporóza, připravte si speciání roztok. Skořápky z asi 10 vajec rozpusťte ve sklenici šťávy z přibližně 1 kg citronů. Dejte jen pozor, směs hodně šumí. Roztok vychlaďte a užívejte 1 dcl ráno a 1 dcl odpoledne.

Něco pro radost

Ze skořápek si můžete vyrobit i něco dobrého na chuť.

Skořápkový vaječný koňak

10 celých čistých vajec zalijte ve sklenici citronovou šťávou, občas sklenicí zatřepte a když se skořápky rozpustí, vejce rozmačkejte, přeceďte, přidejte med a rum nebo jiný tvrdý alkohol podle chuti. Užívejte tři lžíce denně. O tom, jak lze využít skořápky z ořechů, jsme psali zde.

Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu