|  STYL
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Zdraví
Mandlové mléko dobře neutralizuje vnitřní prostředí a současně dodá tělu cenné minerály 

Vyrobte si doma zdravé a chutné mandlové mléko

23. dubna 2017 07:19 / Shutterstock
 0   0
V současné době se mnoho lidí potýká s překyselením organizmu. Proto je vhodné jíst takové potraviny, které kyselost eliminují a napomáhají s udržením vnitřní acidobazické rovnováhy.

Mandlové mléko dobře neutralizuje vnitřní prostředí a současně dodá tělu cenné minerály, především vápník, draslík, fosfor a hořčík. Mandle samotné jsou pro tělo přínosem, ale pro mnoho lidí jsou těžko stravitelné. Jednodušší pro strávení je proto mandlové mléko, které si doma můžete sami vyrobit.

Co budeme k výrobě mandlového mléka potřebovat?

150 g mandlí v BIO kvalitě
350 ml čisté vody

Postup

Mandle vložte do větší misky a zalijte vroucí vodou. Přikryjte pokličkou a nechte louhovat přibližně dvacet minut. Slijte, zbavte slupek a počkejte, až oschnou. Takto ošetřené mandle můžete buď nastrouhat, nebo je najemno namlít. Druhá varianta je rozhodně rychlejší a pohodlnější.

Do nádoby s čistou vodou nasypte nastrouhané či namleté mandle, zakryjte pokličkou a nechte několik hodin odstát ve stínu a v pokojové teplotě. Čas od času zamíchejte. Výslednou směs přelijte do mixéru a mixujte na nejvyšší otáčky do chvíle, než se na mléce udělá hustá pěna. Nápoj přeceďte přes jemné sítko a nejlépe ihned podávejte.

Mandlovou drť, která vám po přípravě zbyde, nemusíte vyhazovat a můžete ji použít při dalším vaření.

Proč mandlové mléko?

  • neobsahuje laktózu ani cholesterol
  • pomáhá při překyselení organismu
  • je bohaté na nenasycené mastné kyseliny
  • patří mezi zdroje vápníku, draslíku a hořčíku
  • obsahuje vysoké množství vitaminu E, D a B
  • podporuje tvorbu mateřského mléka
  • má mírně projímavé účinky
  • obsahuje velké množství kyseliny linolové a fosforu, které zvyšují duševní výkonnost

Jak vidíte sami, příprava mandlového mléka je velmi jednoduchá a výsledek stojí za to.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu