Vyrobte si doma zdravé a chutné mandlové mléko
Mandlové mléko dobře neutralizuje vnitřní prostředí a současně dodá tělu cenné minerály, především vápník, draslík, fosfor a hořčík. Mandle samotné jsou pro tělo přínosem, ale pro mnoho lidí jsou těžko stravitelné. Jednodušší pro strávení je proto mandlové mléko, které si doma můžete sami vyrobit.
Co budeme k výrobě mandlového mléka potřebovat?
150 g mandlí v BIO kvalitě
350 ml čisté vody
Postup
Mandle vložte do větší misky a zalijte vroucí vodou. Přikryjte pokličkou a nechte louhovat přibližně dvacet minut. Slijte, zbavte slupek a počkejte, až oschnou. Takto ošetřené mandle můžete buď nastrouhat, nebo je najemno namlít. Druhá varianta je rozhodně rychlejší a pohodlnější.
Do nádoby s čistou vodou nasypte nastrouhané či namleté mandle, zakryjte pokličkou a nechte několik hodin odstát ve stínu a v pokojové teplotě. Čas od času zamíchejte. Výslednou směs přelijte do mixéru a mixujte na nejvyšší otáčky do chvíle, než se na mléce udělá hustá pěna. Nápoj přeceďte přes jemné sítko a nejlépe ihned podávejte.
Mandlovou drť, která vám po přípravě zbyde, nemusíte vyhazovat a můžete ji použít při dalším vaření.
Proč mandlové mléko?
- neobsahuje laktózu ani cholesterol
- pomáhá při překyselení organismu
- je bohaté na nenasycené mastné kyseliny
- patří mezi zdroje vápníku, draslíku a hořčíku
- obsahuje vysoké množství vitaminu E, D a B
- podporuje tvorbu mateřského mléka
- má mírně projímavé účinky
- obsahuje velké množství kyseliny linolové a fosforu, které zvyšují duševní výkonnost
Jak vidíte sami, příprava mandlového mléka je velmi jednoduchá a výsledek stojí za to.