|  STYL
čt 21. listopadu, svátek má Albert, zítra Cecílie
Zdraví
Při léčbě kašle se klidně můžete svěřit do péče přírody 

Jednoduché recepty, jak rychle a účinně zatočit s kašlem

15. dubna 2017 09:00 / Shutterstock
 0   0
Kašel patří mezi nejobvyklejší příznaky onemocnění dýchacích cest a čas od času potrápí každého z nás. Při jeho léčbě se můžete s klidem svěřit do rukou přírodě, babské recepty totiž fungují i dnes.

Udělejte si česnekový sirup

Na výrobu sirupu budete potřebovat:
6 stroužků česneku
8 lžic cukru
250 ml vody

Česnek nasekejte nadrobno a společně s cukrem a vodou povařte 10 minut. Nalijte do sklenice a nechte několik hodin uležet. Sirup pak sceďte a užívejte 3x denně dvě lžičky.

Uvařte si jitrocelový sirup

Na výrobu sirupu budete potřebovat:
listy jitrocele kopinatého
tmavý cukr nebo tekutější med
vroucí vodou
vymytou šroubovací sklenici

Na menší kousky potrhané mladé lístky navrstvěte do sklenice. Centimetrovou vrstvu stlačeného jitrocele posypte cukrem nebo prolijte medem a vrstvěte dál, střídejte jitrocel a cukr, dobře stlačujte až do úplného naplnění sklenice. Tu pak pevně uzavřete a dejte na 10 dní na teplé místo, třeba na okno. Po 10 dnech je sirup hotový. Tmavou tekutinu slijte do menší lahvičky, listy vymačkejte a vyhoďte. Sirup zavíčkujte a dejte do spodní části chladničky. Užívejte jednu čajovou lžičku několikrát denně.

Zkuste tymiánový čaj

Recept na tymiánový čaj je jednoduchý. Do šálku vroucí vody přidejte dvě čajové lžičky rozmačkaných tymiánových lístků a nechte asi deset minut louhovat. Poté přeceďte a můžete konzumovat. Pro zvýšení účinku můžete po vychladnutí do čaje přimíchat med a citron.

Co takhle domácí bonbony proti kašli?

Na výrobu pastilek budete potřebovat:
1/2 šálku vody 
1 šálek třtinového nebo krystalového cukru 
1 lžíce medu 
1 lžíce čerstvé citronové šťávy 
1/2 lžičky mletého zázvoru 
1/4 lžičky mletého hřebíčku 
moučkový cukr na posypání 

Smíchejte všechny suroviny v hrnci, kromě moučkového cukru. Vařte při nižší teplotě na mírném ohni cca 15 až 20 minut. Odstavte z plamene a nechte mírně vychladnout. Na plech si dáte pečící papír a směs pomocí lžičky nakapete a necháte uschnout. Vytvoří se vám malá kolečka. Posypete moučkovým cukrem. Skladujete v uzavřené nádobě na chladném a suchém místě.

Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu