|  STYL
po 25. listopadu, svátek má Kateřina, zítra Artur
Ostatní
Chia semínka jsou označována jako superpotravina 

Obrovský přínos pro naše zdraví! Zkuste super jídlo běžců

17. března 2017 15:30 / Shutterstock
 1   1
Malá nenápadná semínka v sobě ukrývají proteiny, vlákninu, kvalitní sacharidy a omega-3 mastné kyseliny, svým přínosem pro zdraví je řadíme mezi opravdové výživové obry.

Semínka chia jsou drobná semínka šalvěje hispánské (Salvia hispanica), která roste v některých zemích Jižní a Střední Ameriky. Tato semínka se řadí k tradičním potravinám již po dlouhé generace v zemích, kde se pěstují již přes 4 000 let. Pro svou výživnou hodnotu jsou nazývána "runners food", neboli jídlo běžců. Semínka chia mají vynikající hydrofilní vlastnosti, tj. vysokou schopnost vázat na sebe vodu - 1 díl semínek dokáže zvětšit svůj objem až 12x, čímž pomáhají tělu zajistit vyšší hydrataci.

Díky vysoké bobtnavosti semínek a obsahu vitálních látek se indiáni cítili sytí a během dne již nemuseli přijímat další potravu. Proč tedy nevyužít těchto vlastností chia semínek i během naší redukční diety.

Chia semínka pečují hlavně o zdraví střeva. Celých 40% chia semínka je tvořeno vlákninou. Chia semena patří mezi důležitý preventivní faktor při střevních zánětech a rakovině střev. Vláknina také sytí střevní flóru a posiluje imunitní systém.

Dalším až neskutečně účinným přínosem chia semínek je stabilizace krevního cukru diabetu obou typů. Vysoký obsah vlákniny zabraňuje kolísání hladiny krevního cukru. Zinek pomáhá slinivce s tvorbou inzulínu. Vitamín E snižuje celkovou potřebu inzulínu. Také omega-3 mastné kyseliny výrazně snižuji samotné riziko vzniku diabetu, některé studie dokládají snížení rizika až o 50%.

Obsah omega-3 mastných kyselin je v chia semíncích dokonce vyšší než u většiny mořských ryb. Omega-3 mastné kyseliny zmírňují záněty, které mohou vést k odumírání mozkových buněk, jejichž nedostatek vede ve stáří k vzniku stařecké demence.

Obsahují také vitamíny E a C, které řadíme mezi významné antioxidanty snižující riziko vzniku usazenin a chronických zánětů tepen.

Dalšími obsaženými antioxidační látkami jsou kvercetin, kaempferol, vitamín A, zinek, hořčík a vitamíny skupiny B.

Chia semínka jsou také vynikajícím zdrojem flavonoidů, které ředí krev a snižují riziko vzniku infarktu a trombóz.

Chia semínka jsou velmi malá a bez chuti. Lze je snadno propašovat i do dětské stravy. Využití je neomezené a nejčastěji se přisypávají do nápojů, jogurtů, salátů, müsli či domácího chleba.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu