|  STYL
čt 21. listopadu, svátek má Albert, zítra Cecílie
Zdraví
Na nachlazení zkuste cibulový sirup 

Potravina, kterou najdete v každé kuchyni, vám pomůže zatočit s podzimním nachlazením

19. září 2020 08:51 / Depositphotos
 0   0
Cibule je dalším z domácích zázraků, které se nám s blížícím se podzimem budou velmi hodit. Podobně jako česnek má cibule silné antibakteriální účinky a obsahuje také řadu vitaminů.

Cibule se původně pěstovala v západní Asii, kde rostla jako planá rostlina. Místní obyvatelé brzy objevili její výrazně léčivé účinky a mnohostranné využití v kuchyni. Začali ji pěstovat na zahradách a šlechtit pro svou vlastní potřebu. Postupně se rozšířila do celého světa a dnes ji najdeme ve spoustě odrůd a typů (bílé, žluté, červené, malé, velké, sladké, pálivé..). V kuchyni je dnes nepostradatelnou surovinou a pro naše tělo je zdravá a léčivá. 

Cibule zkrátka pomáhá při mnoha chorobách. Desítky studií prokazují, že umí spolehlivě chránit nervový a kardiovaskulární systém. Pro srdce je dokonce prospěšnější než červené víno, které se dosud tolik doporučovalo.

Cibule obsahuje nejen mnoho vitaminu C, který je nezbytný pro dobrou obranyschopnost organismu, ale i vitaminy skupiny B, které udržují zdravý nervový systém, kůži i sliznice. Cibule dále obsahuje flavonoidy, které působí v těle jako antioxidanty, které jsou nezbytné pro zachování zdraví a zmírňují projevy alergií. Dokonce mohou snižovat riziko některých nádorových onemocnění, obzvláště rakoviny žaludku a tlustého střeva.

Syrovou cibuli využíváme nanejvýš tak v salátech, které obohacuje svou zvláštní chutí, případně je výborná na chleba se sádlem. Ale mimo to si z ní můžete připravit cibulový čaj a dokonce i cibulový sirup, který má neobyčejně léčivé účinky. Sirup z cibule je totiž považován za nejlepší přírodní lék proti kašli. A vyrobit si jej můžete sami. Jak na to?

Ingredience na cibulový sirup 

  • cibuli
  • med nebo cukr
  • nepovinné: hřebíček, zázvor, skořice

Příprava sirupu

  • Cibuli si nakrájejte nadrobno.
  • Připravte si skleněnou mísu či sklenici a začněte vrstvit.
  • Nejprve vrstvu cibule, pak vrstvu medu.

Pokud máte alergii na včelí produkty, tedy i na med, tak ho můžete nahradit krystalovým cukrem. Dokonce si do cibulového sirupu můžete přidat i česnek a takto posílit jeho účinky.

Nepatříte k těm, kteří by cibuli vyhledávali a vychutnávali si její specifickou chuť? Tak lze mezi jednotlivé vrstvy cibule a medu přidat nastrouhaný zázvor, rozdrcený hřebíček nebo mletou skořici.

Takto navrstvenou cibuli nechte odležet alespoň 24 hodin. V průběhu této doby cibule pustí šťávu, která má výrazné antibakteriální účinky. Sirup se doporučuje užívat po lžičkách, popřípadě si ho můžete přidat do čaje.

Ůčinky cibulového sirupu

Cibulový sirup má antibakteriální, antivirové, antiparazitární a imunostimulační účinky, které se uplatňují v léčbě kašle a dalších onemocnění dýchacích cest. Je to poměrně levný a pro každého dostupný lék, který nemá žádné vedlejší účinky.

Cibule a tedy i cibulový sirup má také antihypertenzní účinky, tedy pomáhá snižovat krevní tlak. Osoby trpící nízkým tlakem by proto raději cibulový sirup užívat neměly.

Říká se, že příroda je nejlepší lékař, o čemž jsme se mohli již nejednou přesvědčit. Cibulový sirup je receptem našich babiček, které jím léčily dusivý kašel i bolesti v krku. Cibulový sirup utiší silný kašel a postaví vás na nohy během dvou dnů. Dokonce pomáhá i tam, kde léky selhávají. Sice po jeho užití váš dech nemusí být vábivý, ale určitě stojí za vyzkoušení. Psali jsme také: Vyrobte si doma velmi snadno silné přírodní antibiotikum

Fotogalerie
Klára Sanders | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu