|  STYL
so 28. září, svátek má Václav - Den české státnosti, zítra Michal
Komerční sdělení
Nedostatečná úroveň vlhkosti prostředí může způsobovat nepříjemný pocit suchých očí 

Zdraví očí v zimních měsících

13. ledna 2020 11:06 / Archiv klienta
 0   0
Mnoho mužů jistě potvrdí, že z pohledu do hlubokých, zářivých ženských očí se jim podlamují kolena. Aby měl váš pohled neustále jiskru a vaše oči působily zdravě a svěže, je potřeba se o ně dlouhodobě starat. Nošení slunečních brýlí jako ochranu proti ostrým paprskům v teplých, sluncem zalitých dnech by mělo být samozřejmostí. Na co si však dávat pozor v zimních, pochmurných měsících odpověď možná neznáte.

Extrémní zima, kombinovaná s větrem, deštěm či sněhem, přechody z vymrzlého do přehřátého prostředí a další faktory si mohou na očích vybírat svou daň. I když se může zdát, že sníh či déšť zvlhčují, zimní vzduch je ve skutečnosti většinou sušší než vzduch v jiných ročních obdobích. Nedostatečná úroveň vlhkosti prostředí může způsobovat nepříjemný pocit suchých očí, podráždění a zvýšenou únavu. Tím často trpí například osoby používající kontaktní čočky k nápravě vad zraku. Pro naše čtenářky a čtenáře, kteří nosí kontaktní čočky, ale i pro všechny ostatní, kterým záleží na zdraví svých očí, zde máme několik rad jak o oči v zimě dobře pečovat.

Ochrana před UV zářením

Sluneční brýle si lidé v létě nasazují již tak nějak automaticky. Jejich používání by však mělo být běžné i v zimních dnech. Ať se nezdá, že by zamračená obloha propouštěla nebezpečné UV paprsky, opravdu tomu tak je. A právě proto je důležité chránit si oči i v zimě. Vůbec se nestyďte nasadit při zimní procházce sluneční brýle, i když se na vás budou ostatní dívat se zdviženým obočím. Nejdůležitější ze všeho je ochrana vašich očí, na tom jediném záleží.

Brýle chrání oči i před nepříjemným větrem, deštěm a sněhem. Speciálně na horách, kde dochází k odrazům ostrých slunečních paprsků od sněhu, je jejich nošení důležité. Nosíte-li kontaktní čočky, platí pro vás stejné doporučení, i když mnohé typy čoček již poskytují velmi vysoký stupeň ochrany proti UV záření. Kontaktní čočky nezakryjí celý povrch očí a jejich okolí, a proto je ještě doplňte ochrannými brýlemi s UV filtrem. 

Pro milovníky hor a lyžování, kteří potřebují korekci zraku, i pro další uživatele čoček, máme ještě jeden typ. Na trhu existují revoluční kontaktní čočky ACUVUE® OASYS with Transitions™, které se díky unikátní technologii během pár sekund automaticky přizpůsobují různým světelným podmínkám. Čočky chrání před náhlým osvětlením, např. prudce se odrážejícími slunečními paprsky od zasněžených či zamrzlých ploch, září reflektorů při nočním lyžování či jízdě autem v mlze a podobně. S jejich pomocí jsou oči mnohem méně namáhané a vidění zůstává ostré za všech světelných podmínek.

Udržujte oči hydratované

Vytápění v domácnostech, kancelářích a dalších vnitřních prostorech často odvádí potřebnou vlhkost ze vzduchu. S tím mohou pomoci zvlhčovače vzduchu, které udržují optimální hladinu vlhkosti. Nemáte tak pocit suchých, podrážděných očí. Vlhčí vzduch prospívá i vaší pokožce a sliznicím. Před sezónou a také v průběhu používání zvlhčovačů se ujistěte, že přístroj je řádně vyčištěný a nenahromadily se v něm žádné plísně či bakterie, které by měly na celkové zdraví spíše neblahý vliv.

K hydrataci očí a vlastně celého organismu je důležitý dostatečný přísun tekutin. V chladnějších měsících mají lidé tendenci pít méně vody než v horkém létě. Doporučujeme zajistit si pravidelný přísun neslazených nápojů, jež udrží tělo správně hydratované.

Pokud i přes veškerá opatření pociťujete podrážděné, suché oči, pomoci mohou umělé slzy. Oční kapky poskytnou očím úlevu, zklidní podráždění a navrátí očím pocit svěžesti. V lékárnách, drogériích či online je k dispozici široká nabídka kapek do očí. Používáte-li čočky, vždy si zkontrolujte, že kapky jsou kompatibilní s kontaktními čočkami.

Dopřejte si dostatek odpočinku

Nedostatek slunečních paprsků a další faktory způsobují, že se v zimě cítíte více unaveni. Dopřejte si proto dostatek spánku, který vám navrátí energii. Odpočinek má skvělý efekt také na zdraví očí, které se během spánku zregenerují. Po probuzení jsou oči svěží a zářivé. 

Již bylo zmíněno, že jsou oči v zimě zatěžovány působením řady faktorů. Používání kontaktních čoček ještě přispívá k jejich námaze a zvýšenému vysušování. Pravidelný odpočinek a vynechání nošení čoček očím jednoznačně prospívá. I ty nejmodernější typy kontaktních čoček s vysokou prodyšností použitého materiálu nezaručují maximální možný přívod kyslíku k rohovce, tolik důležitý pro uchování zdravých očí. Toho je dosaženo pouze ponecháním volného přístupu kyslíku k povrchu očí. Minimálně jednou týdně proto vyměňte čočky za brýle. 

Pokud i navzdory přijmutí všech doporučených opatření pro ochranu očí v zimních měsících pozorujete zvýšené podráždění, vysychání a zhoršené vidění, bude nejspíš lepší vyhledat očního specialistu, který zkontroluje, že je s vašima očima vše v pořádku. Zdraví očí není radno podceňovat.

redakce | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu