|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Zdraví
Nechte si zjistit svoji krevní skupinu a sáhněte po tom správném jídle 

Stravování podle krevních skupin anebo netloustněte zbytečně

31. prosince 2019 10:14 / Depositphotos
 72   2
O stravování podle krevních skupin se mluví už dlouho. Ale ruku na srdce – kdo z vás to vyzkoušel a vydržel u toho? Pokud se do takové „diety“ pustíte, odměna ve formě lepší kondice a zdraví vás nemine. Tak proč si jednou nezaexperimentovat?

Podle některých odborníků jde o absolutní základ ve stravování, na kterém bychom měli stavět. Tento způsob stravování staví na faktu, že každý jsme geneticky a metabolicky trochu odlišný. Máme jiný základ po předcích, jiné trávení a jinak umíme využívat jednotlivé zdroje energie.

Každá krevní skupina má dle této filozofie úplně jiné požadavky a touží po něčem jiném. Podle toho pak buď budeme zdraví, nebo nikoliv. Jde také o zajímavou dietu, protože pokud budeme dodržovat zásady své krevní skupiny, nehrozí nám přibírání na váze. Ba naopak, tělo se velmi rychle dostane do rovnováhy. My pak budeme zdraví, štíhlí a fit.

Krevní skupina A

Lidé s touto krevní skupinou by si měli alespoň jednou vyzkoušet vegetariánskou, případně i veganskou stravu. Možná během tohoto testovacího období dokonce zjistíte, že se cítíte lépe než kdykoliv jindy. Údajně tyto předpoklady máte v sobě zakořeněné po svých prapředcích. Jako správní zemědělci, pěstitelé, by měli dávat přednost vegetariánské stravě a vyhýbat se masu, zejména červenému.

Nemusíte hned vynechávat všechny živočišné produkty ze svého jídelníčku. Spíše se pokuste je pomalu a hlavně postupně měnit za rostlinné suroviny.

Vyzkoušejte sóju (nejlépe fermentovanou), obilná zrna a hlavně zeleninu. Měli byste velice rychle pocítit změny nejen ve fyzické rovině, ale i v té psychické. Až vyzkoušíte tento krok, můžete přejít k dalšímu. A tím je raw food, neboli živá strava. Právě jídlo neupravené a v přírodním stavu je pro vás to pravé, proto byste mu měli dávat přednost. Dávejte pozor na to, aby potraviny, které jíte, nebyly chemicky upravované a byly v co nejpřirozenějším stavu. Maso je pro vás absolutně nevhodné, hlavně uzené výrobky.

Pro krevní skupinu A jsou tedy vhodné výrobky ze sóji, výrobky z kozího mléka, fazole, čočka, zelenina, rostlinné oleje, amarant, pohanka, arašídy, z ovoce například ananas, meruňky, třešně a pak omezeně drůbež a některé ryby – kapr, losos, treska. Dále zelený čaj, červené víno a káva.

Naprosto nevhodné jsou kromě červeného masa například banány, meloun, papája, mango, mandarinky, pomeranče, čínské, červené a bílé zelí, olivy, lilek, batáty, houby shitake, rajčata, paprika, houby, brambory, ořechy para, kešu, pistácie, plísňové a krémové sýry nebo také podmáslí.

Krevní skupina B

Pokud máte béčko, pak se dá s nadsázkou říci, že jste se narodili s tou nejlepší krevní skupinou. I s nepříliš vyváženým stravováním dokážete odolávat mnohým civilizačním nemocem a zdravotním problémům. Pokud se však – velmi výjimečně – nevyhnou, pak máte největší předpoklady s těmito komplikacemi velmi úspěšně bojovat. Krevní skupina B je totiž velice odolná.

Pozor si však dávejte na stres a přepracování, protože právě vás může celkem snadno potkat únavový syndrom či syndrom vyhoření. Naučte se odpočívat a relaxovat, opravdu to potřebujete. A také pečujte o svůj pevný imunitní systém, jste náchylní k jeho oslabení. Pozor však na potraviny smažené, příliš upravované a s umělými přísadami (sladidla apod.), těm se vyhýbejte.

S krevní skupinou B můžete konzumovat rostliny i většinu masa, s výjimkou kuřecího a vepřového. Dále je vhodné mléko a mléčné výrobky, mořské ryby – zejména treska a losos, nebo ryby s bílým masem, játra, vejce, oves, rýže nebo špalda, brambory, zelí a houby, olivový olej. Naopak vyhnout byste se měli například pšenici, pohance, kukuřici, fazolím, čočce a rajčatům, dýním, avokádu, ředkvičkám, olivám, většině ořechů (zejména arašídům, kokosu, kešu) a semínek, sezamovému, slunečnicovému a kukuřičnému oleji atd.

Krevní skupina AB

Jde o nejvzácnější krevní skupinu, která se vyskytuje cca u 2 až 5 procent populace. Jde také o poměrně novou krevní skupinu, protože je stará méně než tisíc let. Biologicky se nedá přirovnat k žádné jiné krevní skupině, protože sama o sobě je zkrátka specifická. Má jen něco málo z krevní skupiny A a něco málo z krevní skupiny B. Je jakýmsi mixem obou, ale žije si svým nezávislým životem.

Ne vše, co je vhodné pro krevní skupinu A či B, je vhodné i pro AB. Naopak ale nevhodným potravinám jak pro A, tak i pro B, by se jedinci s AB měli vyhýbat. Výjimkou jsou rajčata, která mohou tito jedinci jíst zcela bez omezení. Rostlinná strava je pro vás více vhodná než živočišná. Rozhodně zapomeňte na uzeniny.

Dále by lidé s krevní skupinou AB údajně měli jíst mořské plody a řasy, tofu, zakysané mléčné výrobky, vejce, čočku a luštěniny vůbec, rýži a obiloviny, veškerou zeleninu, z ovoce jsou ideální ananas, hroznové víno, blumy a bobuloviny. Měli by se naopak vyhnout fazolím, kukuřici, pohance, pšenici, hovězímu a kuřecímu masu, mangu, banánům, ořechy a semínka by měli konzumovat pouze omezeně.

Co se životního stylu týče, jde o jedince poměrně silné a aktivní. Jen tak se nevzdávají a umí pořádně zabojovat.

Krevní skupina 0

Vaši prapředkové byli zcela jistě lovci a váš trávicí systém si ještě velmi dobře tuto dobu pamatuje. Je tedy nutné dodávat tělu zejména živočišné bílkoviny a aktivně se zabývat nějakou fyzickou činností, ať už jde o častou manuální práci či fyzické cvičení. Dobrá kondice je pro vás přímo nutností.

Absolutně nevhodné jsou pro vás mléčné a obilné výrobky, protože váš trávicí systém se na tuto stravu ještě nebyl schopen adaptovat. Naopak velmi vhodné je pro vás maso a živočišné bílkoviny vůbec.

Jako správní lovci by lidé s krevní skupinou 0 měli stavět na vysokém příjmu bílkovin z masa, vnitřností a ryb. Nezapomeňte je ale doplňovat ovocem a zeleninou, aby nedošlo k celkovému překyselení organismu. Pokud byste to nedodržovali, mohou u vás odstartovat žaludeční problémy.

Nulky mohou konzumovat některé druhy ovoce jako blumy, švestky a fíky, a zeleninu – velmi vhodná jsou rajčata, kapusta, římský salát, brokolice a špenát, ořechy, semena a oleje. Omezovat by pak měli obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky a vejce. Zcela nevhodné potraviny jsou pšeničný lepek v jakékoliv formě, kukuřice, fazole, čočka, růžičková kapusta, zelí, květák a hořčice. Víceméně odpovídá jejich stravování pojmu paleo dieta. Dále čtěte: Jak poznat kvalitní maso?

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu