I zdravý česnek může škodit aneb na co je opravdu nutné dávat si pozor
Patříte také k lidem, kteří nedají na dobrý česnek dopustit? Ale, jak poznáme, že kupujeme ten správný český česnek?
Více než 80% česneku, který najdeme v běžných obchodech, pochází z Číny, která je největším vývozcem této plodiny na světě. Číňané ale bohužel ve snaze vyprodukovat česneku co nejvíce a zároveň ušetřit, používají různé pesticidy, které jsou zakázány.
Chemické látky zastavují klíčení česneku a zároveň zabíjejí hmyz. Čínský česnek je tak plný různých toxických látek, jako např. methylbromid. Také bývá znečištěn olovem a jinými sloučeninami, včetně inhibitorů růstu, které ho chrání před nepříznivými podmínkami při skladování a také před nízkými teplotami.
Na první pohled právě česnek z Číny může vypadat dobře. Chemikálie mají totiž schopnost česnekové palice bělit a lidem se pak zdá, že se jedná o čistý a nezávadný produkt.
Zatímco vy si kupujete česnek, abyste byli zdraví, nakonec vám může prokázat opačnou službu. A na co si tedy dát pozor při koupi česneku? Chcete-li mít doma česnek s léčivými účinky, všímejte si při jeho koupi i drobných detailů. Nezapomínejte sledovat zemi původu na etiketě. Čínský česnek rozeznáte od domácího podle toho, že nemá kořeny a stonky, je lehčí, méně kulatý a hlavně je bělený.
I když nejlepší je vypěstovat si česnek ve vlastní zahradě, ne každý má tu možnost a ne každý je úspěšný. Zkuste kupovat česnek u domácího producenta. I když je dražší, určitě se vám to vyplatí. Dále čtěte: Stravování podle krevních skupin anebo netloustněte zbytečně.