|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Ostatní
Rozdělávání ohně v přírodě je hodně společenské, ale neméně nebezpečné 

Chystáte se na letní opékačku buřtů? Myslete na tato pravidla

18. července 2019 10:17 / Shutterstock
 0   0
V létě se rádi nejen sluníme a chodíme k vodě, ale také se neobejdeme bez opékání špekáčků a dalších dobrot, anebo pečení brambor v horkém popelu. Rozdělávání táboráku na zahradě nebo v přírodě má svá pravidla, která je radno dodržovat, abyste nezpůsobili požár, který by vás mohl vyjít hodně draho.

Dodržování bezpečnostních pravidel má chránit nás i okolí. Oheň ve volné přírodě se totiž může velmi rychle a jednoduše vymknout kontrole, ohrozit zdraví a napáchat velké majetkové nebo ekologické škody.

Kde se (ne)smí rozdělávat oheň

Vhodné stanoviště pro rozdělávání ohně v přírodě by mělo být nejméně 50 m od lesa, dostatečně daleko od budov a dalších věcí, které by se mohly vznítit. V lese je možné rozdělat oheň vyloženě na místech, která jsou tímto povolením označena. Naopak absolutně zakázáno je rozdělávání ohně na místech se vzrostlým porostem, na strništi nebo louce.

Je nutné myslet také na vítr a jeho poryvy, které mohou žhavé jiskry nekontrolovaně přenést do velké vzdálenosti a neštěstí je rychle na světě. Proto se oheň nesmí rozdělávat blíže než 100 metrů od seníků či stohů. Ohniště také nesmí být pod stromy ani větvemi, na kořenech stromů, na suchém listí nebo jehličí a podobných vznětlivých místech. Základem pak je nerozdělávat oheň při silném větru a za extrémního sucha.

Jak nachystat ohniště

Místo, kde chcete táborák rozdělat, musíte bezpečně oddělit od okolí, například obložením kameny, vyhloubením zeminy nebo obsypáním pískem. Nejlepší je zkombinovat všechny tyto varianty. Čím větší oheň plánujete, tím větší nehořlavá plocha okolo musí být.

Pro zapálení nebo udržování ohně nikdy nepoužívejte silně hořlavé látky jako benzin, líh nebo naftu, které mohou způsobit vážné popáleniny. Do ohně také nevhazujte výbušné předměty jako patrony, rachejtle, spreje a podobně. Oheň dělejte vždy jen tak velký či spíše malý, abyste ho měli bezpečně pod kontrolou. Polena přikládejte opatrně, pokud byste je do ohně házeli, můžete sebe nebo ostatní popálit od žhavých odletujících jisker. Nedovolte dětem oheň roznášet po okolí, například na zapálených větvích.

Bez dozoru ani ránu

Oheň se nesmí opravdu ani na chvilku nechat bez dozoru. Dvojnásob to platí o dětech. Ty by měly být u ohně vždy jedině v doprovodu dospělé osoby. Určitě je vhodné mít s sebou něco na uhašení nebo dohašení, například písek, hlínu či vodu. Proto je vhodné dělat ohniště v blízkosti vody, samozřejmě při dodržení předchozích zásad. Když totiž skončí zábava, nejde pak jen tak odejít.

Počítejte s časem na dohašení

Jakmile budete s ohněm končit, musíte místo opustit až po dokonalém uhašení, to znamená prolít ohniště vodou, zasypat pískem či zeminou a počkat, až se z ohniště nebude kouřit a zem bude vychladlá. Uvědomte si, že například hrabanka, tedy zetlelá vrstva jehličí, může prohořet jak do hloubky, tak šířky až mimo ohniště. Proto je lepší ohniště a okolí důkladně prolít vodou.

A poslední dobrá rada: pozor na sezení a pohyb v blízkosti ohně. Stačí poryv větru, neopatrná manipulace s klackem na opékání či škobrtnutí, a mohlo by dojít ke vznícení oděvu, ožehnutí řas a vlasů nebo popálení. Pokud vám rozdělávání ohně připadá jako věda a nechcete riskovat, můžete si udělat jednoduchý malý domácí gril a vyrazit s ním na zahradu k sousedům či známým. Jak na to, jsme psali zde.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu