|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Ostatní
Z vajec se dá v kuchyni rozmanitě kouzlit 

Zůstala vám vařená vejce? Připravte si pštrosí vejce nebo pomazánku

23. dubna 2019 16:59 / Depositphotos
 0   0
Každá hospodyňka, která má doma menšího či většího koledníka, má po Velikonočním pondělí o něco víc vrásek na čele. Kromě toho, že doma jistě zbylo pár kraslic, další minimálně desítku přineslo mužské osazenstvo z pomlázky.

Co s takovou nadílkou udělat, aby se vám brzy o vejcích i nezdálo? Máme pro vás pár tipů.

Stará dobrá klasika

Chleba namazaný máslem a pokladený na kolečka nakrájeným vajíčkem je stará osvědčená klasika. Jenže, ruku na srdce, takové kousky zvládne člověk dva, maximálně tři a už o této kombinaci nechce do dalšího roku slyšet.

Další poměrně snadnou variantou, jak zužitkovat vařená vejce, je vajíčková pomazánka. Základem by měla být skutečně dobrá majonéza a cibulka, ozvláštnit ji pak můžete kousky sterilovaných okurků, na kostky nakrájeného salámu a snítky pažitky či petrželky.

Vejce s masem nezklame

Stále oblíbenější variantou se pak stávají takzvaná pštrosí nebo skotská vejce. Jejich příprava není náročná a dají se takto zužitkovat další kousky z pomlázky. Stačí si umíchat maso na sekanou, ochutit ho podle libosti a pak touto směsí jednotlivá vařená vejce obalit. Vše pak na pekáčku vložíte do předehřáté trouby a pečete jako klasickou sekanou či karbanátky. Jako přílohu pak můžete zvolit brambory nebo čerstvý chléb s hořčicí.

Vejce v župánku 

Z dětských let si pak možná někteří pamatují na vejce v županu. Jinými slovy se jedná o vařená vajíčka, která přepůlíte, každou polovinu pak obalíte v trojobalu a usmažíte jako řízek. Můžete k nim podávat brambory, ale velmi dobře se jedí také samostatně. A uvidíte, že u dvou kousků nikdy nezůstanete.

Samozřejmě můžete s vejci kouzlit i jinak. Můžete si z nich například za pomocí rajčat a majónézy vytvořit s trochou šikovnosti malé muchomůrky, nebo s nimi ozdobit obložené chlebíčky.

Ať už bude vaše volba jakákoliv, mějte na paměti, že máte zase na další rok pokoj. A když s nimi budete v kuchyni kouzlit, zkuste jejich skořápky úplně nerozbít. Jdou z nich tvořit zajímavé dekorace.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu