|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Recepty
Kvašené zelí je už dlouhá léta nedílnou součástí zimní výbavy domácnosti 

Připravte si kvašené zelí. Zásobárnu vitaminů na celou zimu, na které si pochutnáte

14. ledna 2019 12:44 / Depositphotos
 10   6
Zima byla pro mnoho rodin odjakživa znamením toho, že je třeba připravit si dostatečné zásoby vitaminů. Zřejmě největší zásobárnou těchto látek je již po mnoho desetiletí kvašené zelí, bez kterého si mnozí z nás neumějí počátek roku ani představit.

Přinášíme vám proto zajímavý recept, který vám bude určitě chutnat a budete se k němu rádi vracet.

Co budete potřebovat

Základem receptu je samozřejmě hlávkové zelí, jehož množství zvolte tolik, aby se vám po zpracování vlezlo do připravené kameninové, eventuálně skleněné nádoby. Dále určitě nezapomeňte na:

  • 25 gramů soli 
  • 20 gramů cibule
  • 10 gramů cukru
  • špetku kmínu

Uvedené množství použijete na jeden kilogram hlávkového zelí. Pokud tedy budete zpracovávat například pět kilogramů této pochutiny, množství vynásobte pěti.

Začněte mačkáním

Hlávky zelí najemno nakrouhejte a důkladně propláchněte, aby mezi kousky nezůstala nečistota. Omyté zelí poté ve větší míse smíchejte s ostatními ingrediencemi a rukama jej zpracovávejte do doby, než pustí vodu.

Tu následně sceďte a zelí začněte vkládat do připravené, důkladně vymyté nádoby, ve které bude následující týdny přebývat. Při plnění nádoby nezapomínejte zelí pořádně vymačkávat, aby pustilo ještě případnou přebytečnou vodu, kterou je třeba vylít.

Zkuste zlepšovák

Pokud chcete zelí ozvláštnit, můžete jeho vrstvy prokládat malými sladkými jablíčky, které po zkvašení chutnají výborně. Navíc mezi ně můžete přidávat malinké hlávky zelí vcelku, jejichž listy můžete později naplnit mletým masem a upéct jako výtečnou pochoutku.

Hlavně nechat pootevřené

Pokud máte hrnec naplněný a přebytečná voda je odebraná, umístěte jej do teplé místnosti, aby mohl začít proces kvašení. Myslete na to, že víko nádoby nesmí být v žádném případě pevně uzavřeno, aby vám celá nádoba neexplodovala. 

Vitaminy na celou zimu

Zelí takto pracuje přibližně dva až tři týdny, poté je dobré jej přesunout do chladné místnosti, aby vám vydrželo po zbytek zimy. Tento krok poznáte nejlépe tak, že zelí přestane jednoduše uvnitř nádobí bublat. Pak už se jen můžete do sytosti ládovat touto vitaminovou bombou, která vám pomůže přečkat zimu ve zdraví. A pokud byste chtěli vyzkoušet ještě jiné domácí recepty pro posílení imunity, inspirujte se v našem článku zde.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu