|  HOBBY
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Recepty
Novoroční vydatná polévka na spravení, ale i pro štěstí a blahobyt 

Co si dát na Nový rok, abyste celý rok prožili ve zdraví, hojnosti a pohodě?

26. prosince 2018 15:50 / Internet
 0   0
Novoroční zvyky se točí především kolem předsevzetí. Ať si tentokrát nějaké dáte nebo ne, mohli byste alespoň dodržet gastronomické tradice, které zapovídají drůbež a králíky, aby vám neuletělo nebo neuteklo štěstí. Co si tedy dát, abyste celý rok prožili ve zdraví, hojnosti a pohodě?

První den roku by se mělo sníst jídlo s čočkou, která má přinést dostatek peněz, a také kousek vepřového, protože prasátko je symbolem štěstí. Pojďte si tedy s námi uvařit polévku, která má v sobě obě žádoucí ingredience, a navíc při její přípravě nebudete muset vytahovat váhu a odměrku. Vše, co budete potřebovat, odměříte na kusy, lžíce a hrsti.

Připravte si ingredience

Recept je variabilní, do polévky můžete přidat i další suroviny jako kroupy, fazole z plechovky, zeleninu v podobě řapíkatého celeru, pastiňáku, papriky nebo rajčete, které můžete do polévky na závěr krátce zavařit pro její okyselení. Základ receptu je však stejný, potřebovat budete:

  • větší cibuli
  • mrkev, petržel
  • 3 hrsti čočky
  • hrst květáku, brokolice nebo pórku
  • hrst brambor na kostičky
  • hrst sušených hub
  • hrst kostiček uzeného masa nebo klobásy
  • lžíce sádla, másla nebo oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř, majoránka, tymián a další dle chuti

Postup přípravy novoroční polévky

Před vařením nechejte alespoň na dvě hodiny namočit čočku a zvlášť houby. Poté čočku propláchněte, kdežto houby můžete ponechat i s vodou. Na másle, sádle nebo oleji restujte cibuli. Po chvíli přidejte mrkev a petržel nahrubo nastrouhané nebo nakrájené na kostky, pak zaprašte mouku a za stálého míchání zasmažte.

Zalijte dvěma litry vody, přihoďte brambory, květák, brokolici nebo pórek (klidně vše dohromady v menším množství), uzeninu, houby i s vodou, česnek utřený se solí, pepř, majoránku a další koření dle chuti. Po zhruba dvaceti minutách varu polévku odstavte. Kdo má rád kyselejší, může ještě vmíchat trochu octa. Podávat můžete posypané petrželkou nebo pažitkou, se lžící smetany a s pečivem.

Polévka je vydatná a na spravení přijde vhod

Tato polévka je velmi vydatná, takže vás příjemně zasytí a co si budeme nalhávat, určitě vám po silvestrovském hodování přijde na spravení vhod. A protože se s humorem říká, že by se měl člověk napravit tím, čím se pokazil, máme pro vás ještě recept na báječné svařené víno, ovšem bez alkoholu. Čili na své si přijdou nejen chuťové pohárky, ale zároveň i játra a další orgány, které bychom si v novém roce mohli trošku víc šetřit, co říkáte? Recept naleznete zde.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu