Houbový kuba: Tradiční staročeské nejen vánoční jídlo
Základem houbového kuby byl stroček trubkovitý, dnes opomíjená houba, která dodávala tomuto pokrmu tmavou barvu. Dnes je nahrazován jinými houbami, především praváky, ale použít můžete i jiné druhy. Důležité je také vepřové sádlo, které dodává jedinečnou chuť a vůni, proto byste jej neměli nahrazovat jiným tukem. Ječné kroupy jsou pak bohaté na minerální látky a dodávají tělu potřebnou energii a sílu.
Ingredience na houbového kubu
Suroviny na přípravu houbového kuby jsou levné a příprava je rychlá. Pokud nebudete houby a kroupy namáčet přes noc, hotovo můžete mít zhruba za hodinku.
Co budete potřebovat
- 500 g velkých krup
- 2 lžíce sádla
- 2 velké cibule
- hrst sušených hub
- několik stroužků česneku
- majoránku
- sůl, pepř
- podle chuti kmín, tymián
- plátky másla na potření hotového kuby
Postup přípravy houbového kuby
Sušené houby a kroupy namočíme každé zvlášť do vody přes noc. Pokud se rozhodnete kubu vařit hned, namočte houby alespoň na půl hodiny a kroupy spařte vroucí vodou a propláchněte. V jednom hrnci uvařte kroupy doměkka a ve druhém houby i s vodou, ve které byly namočené. Mezitím dejte na pánvičku restovat cibuli a až bude sklovatět, přidejte na chvíli najemno nasekaný česnek a osolte.
Scezené houby a kroupy smíchejte v míse společně s cibulkou, nasekanou petrželkou a kořením. Opepřete a případně dosolte. Směs dejte do pekáče vymazaného sádlem a povrch uhlaďte. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia asi 25 - 30 minut. Po vyjmutí z trouby poklaďte kubu plátky másla, které po rozpuštění mašlovačkou rozetřete po povrchu. Tím dodáte kubovi jemnější chuť a krémovější konzistenci.
Tip
Vodu z uvařených a scezených hub můžete použít jako vývar například na přípravu bramboračky.
Pokud byste chtěli letos na Vánoce experimentovat, můžete si připravit také netradiční sváteční sladkou omáčku, kterou si určitě zamilujete. Recept naleznete zde.