|  HOBBY
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Ostatní
Silná a voňavá káva kdykoliv a během chvilky 

Moka konvička aneb dopřejte si šálek voňavých dálek i doma

10. prosince 2018 09:01 / Internet
 0   0
Nejoblíbenější kávovar na světě, jehož design se za celých 85 let nezměnil. Za tyto pozoruhodnosti byl zapsán do Guinnessovy knihy rekordů, je vystaven v Muzeu moderního umění v New Yorku a dalších mekkách designu.

V Itálii si v něm kávu vaří v 9 z 10 domácností, a v té poslední kávu nepijí. Spíše než kávovar se hodí slovo konvička. Malá, jednoduchá, praktická a vždy s perfektním výsledkem, taková je Moka Express.

Prádelna v šálku kávy

Po svém tvůrci Alfonsu Bialettim se jí lidově říká bialettka. Italský inženýr a konstruktér se inspiroval v prádelnách, jejichž princip použil při konstrukci jednoduché konvičky, která dokáže z mleté kávy dostat maximum chutí a vůní. Toužil vyrobit kávovar, který by přenesl espresso z kaváren do každé italské domácnosti.

A po dlouhém experimentování se mu to podařilo. Malá hliníková konvička složená z pouhých tří kusů s plastovým držadlem dostala název Moka Express.

Není hliník škodlivý?

V případě kávových konviček jednoznačně není. Nevíme, jestli tento materiál Bialetti zvolil záměrně, každopádně v té době byl hliník národním kovem.

Hliník vede lépe teplo než nerez a o škodlivosti nemůže být řeč, což potvrzují odborníci s tím, že dříve se do hliníku přidávaly materiály pro vylepšení vlastností hliníku.

Jak funguje Moka konvička

Příprava kávy je nesmírně jednoduchá. Konvička se skládá ze tří částí: spodní na vodu, horní, do které se zkondenzuje hotová káva, a kovového sítka, které zároveň slouží jako odměrka kávy. Do spodní části se nalije voda, do sítka nasypete po okraj kávu, zašroubuje se vrchní část a postaví na sporák. Za chvíli se vám po kuchyni rozvine silná vůně kávy. Jiným, moderním způsobem přípravy kávy, který si nachází místo i v českých domácnostech, je aeropress.

Express není espresso

Někoho mohou mást podobné názvy, ale espresso je výraz odvozený od tlaku, pod kterým se tento druh kávy připravuje, kdežto Moka express odkazuje spíše k rychlosti přípravy. V Moka konvičce není káva připravována pod tlakem a extrahuje se na jiném principu.

Když vám jde o vůni a chuť

Káva z moka konvičky pochopitelně nemůže být tak silná jako pod velkým tlakem připravené espresso, ale rozdíl není tak markantní. Každopádně je silnější než káva překapávaná. Moka konvička je zkrátka ideální volbou pro ty, kteří mají rádi chuť a vůni silné kávy, a přitom nechtějí investovat tisíce do stolních kávovarů.

A protože tyto konvičky nejsou drahé a dají se pořídit řádově za několik stokorun, pouvažujte o nich nejen pro sebe, ale také jako o dárku pro vaše blízké. Moka konvičkou jim nemůžete neudělat radost.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu