|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Zahrada
Na terase lze vypěstovat stejné druhy ovoce a zeleniny jako na zahrádce 

Jak založit zahrádku na balkóně. Vypěstuje si meruňky, cukety i lahodná rajčátka

26. dubna 2022 09:00 / Depositphotos
 0   0
Rádi byste si pěstovali vlastní ovoce a zeleninu, ale nemáte zahradu? To není žádný problém. Spousty druhů ovoce i zeleniny jsou vhodné k pěstování v květináči na balkóně. Proto se rozhodně nemusíte uchylovat jen k bylinkám a založte si pořádnou zahrádku na balkóně. Poradíme vám, jak na to.

Bohužel ne každému se poštěstí mít zahrádku a na ní pěstovat všechny možné druhy ovoce a zeleniny. Pokud ale toužíte po vlastní úrodě a váš byt disponuje alespoň balkónem, pak máte vyhráno. Téměř všechnu zeleninu a ovoce si totiž pohodlně můžete vypěstovat i tam. Stačí zakoupit vhodné odrůdy, dodržet správnou výsadbu a pravidelně zalévat. Na vše se podíváme podrobně.

Zužitkujte maximálně místo na balkóně

Pokud máte velkou terasu se spoustou volného místa, pak tento odstavec rovnou přeskočte. Jestliže však disponujete menším balkónem či lodžií, pak vás jistě zajímá, jak daný prostor využít k pěstování na maximum. V tomto případě je potřeba využít daný prostor na maximum. Vhodné je pořízení nějakého regálu, palety či vícepatrového truhlíku, do které umístíte rostlinky a sazeničky. Navíc je velkou výhodou skutečnost, že můžete rostliny rozmístit podle toho, jak mají rády slunce.

Jak hnojit rostliny na balkóně

Správné hnojení rostlin na balkóně je jeden z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících jejich celkovou prosperitu. Důvod je prostý. Rostlina zasazená na zahradě čerpá přirozeně všechny živiny z půdy, kde zároveň probíhá určitý přirozený koloběh. Když ale pěstujete rostliny na balkóně v květináči či truhlíku, je potřeba jim všechny živiny pravidelně dodávat. Dávejte však pozor na přehnojení a vždy se řiďte pokyny daného typu hnojiva.

Jakou zeleninu pěstovat na balkóně

Naprostou jistotou jsou balkónová rajčata, která vám porostou bez problémů. Stačí je zalévat a správně zastřihávat. Bývají základem všech balkónových zahrádek. Navíc existuje mnoho druhů balkónových rajčat, ze kterých můžete vybírat.

Pakliže máte balkón orientován na jižní stranu, pak lze pohodlně pěstovat také papriky, které potřebují hodně slunce. Mrkev, petržel a ředkvičky pěstujte ve větších truhlících, aby měly rostliny dostatek prostoru, až začnou plodit. Také saláty jsou skvělou volbou k pěstování na balkónech, a to zejména kvůli jejich nenáročnosti a rychlosti růstu.

O něco náročnější je plodová zelenina, což jsou například okurky, kedlubny, cuketa nebo dýně. Je to z toho důvodu, že tyto rostliny potřebují opravdu mnoho prostoru a hodí se spíše na velké terasy. Pro představu, jen jedna cuketa potřebuje truhlík o velikosti alespoň jeden metr čtverečný.

Jaké ovoce lze pěstovat na balkóně

Co by jistě na vašem balkóně nemělo z ovoce chybět jsou jahody. Jejich pěstování je nenáročné a plodit vám budou téměř ihned. Dále volte borůvky, kterým se na balkónech a terasách velmi daří. Pěstovat můžete dokonce i jabloň, broskvoň či nektarinku. Tady je však nutné kupovat speciální malé odrůdy. Dále čtěte: Jaro je nejlepší dobou k odstranění veškerého travního plevele. Zbavte se ho dřív, než vyroste.

Zdroj: gardeningknowhow.com, marthastewart.com, theguardian.com.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu