|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Ostatní
Po štědrovečerní večeři často zůstanou zbytky jídla a lidé neví, jak s nimi co nejlépe naložit 

Jak chytře zužitkovat zbytky od štědrovečerního stolu

26. prosince 2021 16:59 / Shutterstock
 0   0
Po Vánocích se může stát, že vám zbyde mnoho jídla. Pokud už například nemáte chuť na pátou porci smaženého kapra, ale ještě máte pořád několik kousků v lednici, nevadí. Máme pro vás skvělé tipy, jak se zbytky od štědrovečerního stolu naložit. Budou se vám dělat boule za ušima.

Smažený kapr k Vánocům patří, ale ne každý ho miluje natolik, že ho baští ještě tři dny po Štědrém dni. Pokud už se na smaženého kapra nemůžete ani podívat, ale je vám líto ho vyhodit, máme pro vás skvělý nápad, co s ním. Vyrobte si z něj výtečnou pochoutku, kterou oceníte třeba po bujaré silvestrovské oslavě nebo i kdykoliv jindy.

Kapří pečenáče

Vytvořte si ze zbytků smaženého kapra vynikající pečenáče. Nejlepší jsou tak 10 až 14 dní od naložení, ale málokomu tato lahůdka tak dlouho vydrží. Kromě několika porcí vychladlého smaženého kapra si budete muset připravit speciální kyselý nálev.

Co budete potřebovat

  • bobkový list
  • celý pepř
  • celé nové koření
  • hřebíček
  • horčičné semínko
  • vinný ocet
  • cukr
  • sůl
  • vodu
  • mrkev
  • červenou cibuli

Jak na to

Nálev připravíte poměrně snadno. Do hrnce nalijte jeden díl vinného octa, tři díly vody a půl dílu cukru. Pak přidejte trochu soli, dva bobkové listy, pár kuliček pepře a nového koření, trochu hořčičného semínka a pro vůni i několik hřebíčků. Nálev nechejte přejít varem a do ještě horkého nálevu přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a na tenké plátky nakrájenou mrkev. Cibule ztratí ostrost a díky ní se kapr dříve proleží. Naskládejte do mísy porce kapra a zalijte nálevem vychladlým na pokojovou teplotu. Přikryjte a nechejte v ledničce dobře proležet. Podává se jako předkrm a pečenáče se osvědčily i jako vyprošťovák po náročné silvestrovské oslavě.

Bramborový salát

Jestli vám zůstalo trochu bramborového salátu a už si k němu nechcete dát kapra či řízek, zužitkujte ho jinak. Třeba jako pomazánku na chlebíčky. Pak už jen stačí dozdobit šunkou, sýrem, okurkou či paprikou a máte skvělou pochoutku. Až do sillvestrovských oslav vám sice salát nevydrží, ale na chlebíčcích si můžete pochutnat i dříve.

Cukroví

Někdo cukroví skladuje v mrazničce, ale někdo nemá takové zbytky rád. Pokud patříte do druhé skupiny, máme pro vás dobrý nápad, jak cukroví zkonzumovat v netradiční podobě. Vytvořte si speciální povánoční buchtu.

Co budete potřebovat

  • zbylé vánoční cukroví
  • balíček prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • mléko dle potřeby
  • 1 dcl rumu
  • čokoládovou polevu (není nutné)

Jak na to

Cukroví rozemelte, zalijte mlékem a rumem a nechejte pořádně nasáknout. Po přibližně pěti minutách přidejte prášek do pečiva a vejce a promíchejte. Vzniklé těsto, které by mělo mít konzistenci jako na bábovku, rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě asi 20 až 30 minut. Vychladlou buchtu můžete vyšperkovat čokoládovou polevou či jinak dozdobit, třeba šlehačkou.

Zdroj: Autorský článek.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu