|  HOBBY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Zahrada
Azalka obsypaná květy prozáří každou zahradu 

Nezapomeňte o azalky pečovat i po jejich odkvětu. Příští rok si tak zajistíte záplavu nádherných květů

06. června 2021 18:44 / Pixabay
 0   0
Když mají azalky dobré podmínky, dokáží kvést i dva měsíce. Jestliže chcete, aby vám jejich nádherné květy dělaly radost i další sezonu, je třeba jim dopřát náležitou péči i po jejich odkvětu.

Azalka pochází z Číny a svými nádhernými květy v rozmanitých pastelových barvách vítá každé jaro. Parádu dokáže dělat i dva měsíce. Aby ale nasadila co nejvíce květů, je třeba pro to něco udělat. Důležité je nejen vhodné stanoviště a kyselá půda, péči je třeba azalkám dopřát i po jejich odkvětu.

Většina azalek má přirozený kompaktní růst, takže stříhání moc nepotřebuje. Pokud se vám ale tvar keříku přeci jen nelíbí, můžete azalku dotvarovat, a to brzy na jaře. Řez je třeba vést těsně nad párem listů. V případě zdřevnatělých výhonů uřežte větvičku nad spícími očky. A pokud azalku ještě na zahradě nemáte, můžete si ji vysadit. Když zvolíte kontejnerovou rostlinu, lze ji dát do země po celou sezonu. Je ale pravdou, že v horkých měsících může mít potíže se zakořeněním.

Řez po odkvětu

Po odkvětu můžete zlehka prořezat mladé rostliny. Na zkrácených holých větvích se probudí spící pupeny a než přijde zima, narostlé větévky stihnou dostatečně vyzrát.

Pokud máte na zahradě starší keře, možná bude třeba provést hluboký řez až do starého dřeva, přibližně 30 až 40 cm nad zemí. Pokud k němu budete chtít přistoupit, určitě to neprovádějte teď, ale počkejte až na příští rok. Tento hluboký řez je totiž vhodné udělat hned brzy na jaře.

Kdy zaštipovat odkvetlé části

Zaštipování suchých kvítků neuspěchejte. Ideální je, když odkvetlé části začnete vylamovat tak čtyři týdny po odkvětu. Kromě toho, že díky tomu budou keříky vypadat lépe, tak hlavně podpoříte pravidelné rozvětvování a bohatou násadu květních pupenů na další rok. Pokud odkvetlá květenství na keři necháte, začnou se vytvářet semena, která rostlinu zbytečně oslabí. Azalka by pak další rok nemusela vykvést, nebo jen velmi slabě.

Dejte si však pozor, ať odstraníte skutečně jen uschlé květy a nepoškodíte pupeny, které se nacházejí u paty torza květu. Mohli byste tím ohrozit kvalitní rašení nových výhonů.

Nezapomeňte na hnojivo

Doba po odkvětu je také ideální k hnojení azalek, které je dobré provést jednou ročně. Konkrétně v čase intenzivního růstu, tedy v době od května do července. Použijte speciální hnojivo pro kyselomilné rostliny, které obsahuje všechny potřebné látky. V hnojivo každopádně nesmí být vápník.

Hnojivo azalkám velmi prospívá. Nemají pak tendenci se odspodu vyholovat a také jsou odolnější vůči houbovým chorobám. Navíc hnojené keře se lépe větví, kvetou a snášejí řez. O tom, jaká voda azalkám nejlépe svědčí, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu