|  HOBBY
pá 29. březena, svátek má Taťána, zítra Arnošt
Dům
Lopatkovec dokáže čistit vzduch 

Lopatkovec je nenáročný, někdy ale přestane kvést nebo mu začnou hnědnout listy. Víme, co s tím

19. ledna 2021 09:31 / Depositphotos
 0   0
Lopatkovec možná znáte i pod jiným názvem, říká se mu například toulcovka či spatifylum. Obecně je považován za nenáročnou květinu, která výborně čistí vzduch. Přesto se občas stane, že i přes veškerou snahu nekvete nebo mu začnou hnědnout listy. Odstranit tyto problémy není nijak složité.

Lopatkovec patří mezi oblíbené pokojovky, má krásné nejen květy, ale i listy, takže dělá parádu po celý rok. Přesto, že jde o jedovatou rostlinu, dokáže člověku i pomoci. Absorbuje průmyslové a bytové toxiny, jako je aceton, benzen nebo amoniak. Rostlina tedy výborně čistí vzduch otrávený škodlivými látkami. Proto si lidé rádi dávají lopatkovec třeba i do ložnice.

Pochází z Kolumbie

Domovinou lopatkovce je Jižní Amerika, konkrétně Kolumbie. Dorůstá do výšky 50 až 60 cm. Kvete obvykle od března až dubna do září až října. Existuje kolem 40 druhů, nejznámějším kultivarem lopatkovce je Spathiphyllum wallisii. Tato odrůda se standardně dorůstá výšky okolo 30 cm. Mezi známé druhy patří také Mauna Loa a Petite.

Nenáročný, přesto má své požadavky

Pěstovat lopatkovec není nijak náročné, přesto je ale třeba dodržet několik zásad. V první řadě vyžaduje dostatečné množství světla. V přítmí nedokáže vykvést. V polostínu se mu ovšem daří dobře. Důležitá je vzdušná vlhkost. Během květu je zapotřebí rostlinu dokonale zalévat. Po odkvětu se vyplatí se zaléváním přestat a omezit jej na minimum. Teplota pro pěstování by se měla pohybovat v rozmezí od 18 do 22 °C. Přesazovat by se lopatkovec měl jednou za dva roky, a to na jaře. Hnojí se také jednou za dva týdny, a to květinovým hnojivem určeným na květ.

Co dělat, když nekvete

Někdy se ale může stát, že i přes veškerou vaši péči lopatkovec ne a ne vykvést. Pokud není problém na straně příliš tmavého stanoviště, můžete vyzkoušet trik s citronovou šťávou, která funguje jako vynikající hnojivo. Každý druhý týden přidejte do zálivky pár kapek citronové šťávy, nahradit je můžete i několika krystalky kyseliny citronové. Citron lopatkovec velmi rychle nakopne, květů se po této kúře dočkáte už po necelém měsíci.

Co dělat, když hnědnou listy

Občas se také může stát, že rostlině začnou padat listy nebo jejich konce začnou hnědnout. V takovém případě je s největší pravděpodobností zakopaný pes v nedostatečné nebo naopak přebytečné zálivce. Pamatujte si, že pokud je substrát na dotek vlhký, není třeba rostlinu zalévat. Když je naopak suchý, zálivku zvyšte. Lopatkovec miluje vlhko a pokud máte doma suchý vzduch, uvítá rosení z rozprašovače. Vodu ale miřte zásadně jen na listy, kdybyste rosili květy, mohli byste je zničit. O pokojovkách, které podle feng shui přitahují do domácnosti štěstí či bohatství, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu