|  HOBBY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Mazlíčci
Kurilský bobtail byl dlouhé roky izolován na Kurilských ostrovech na východě Ruska 

Pořiďte si kočku bez ocasu, která je potomkem divokých šelem. Překvapí vás svou přítulností

03. ledna 2021 19:01 / Depositphotos
 0   0
Kočky mohou mít mnoho podob, mohou být bez srsti, ušaté i obřích rozměrů. A také jsou kočky, kterým chybí ocas. Pokud se ale jednou rozhodnete pořídit si domů kočku rasy kurilský bobtail, nebudete litovat. Přesto, že jde o potomka divokých koček z Ruska, je velmi přátelská a přítulná.

Kdo touží po neobvyklém kočičím plemeni, mohl by se mu kurilský bobtail zamlouvat. Desítky let se tyto šelmy toulaly po Kurilských ostrovech na východě Ruska. Byly zde dlouho izolované, poprvé se o nich svět dozvěděl v roce 1950, na pevninu se však tyto kočky dostaly až po dalších třiceti letech.

Život na Kurilských ostrovech nebyl žádnou procházkou růžovým sadem. Kočky zde musely čelit i třecetistupňnovým mrazům. Právě díky tomu se jim přirozeným vývojem vytratil ocas. Mají ocásek velmi krátký, připomíná spíše bambulku. O dlouhý ocas kurilský bobtail přišel podle vědců proto, že jim zkrátka v krutých podmínkách Kurilského ostrova mrznul. Nejde tak o výsledek dlouhého šlechtění, ale přirozený vývoj.

Uznané plemeno

V 80. letech si kurilských bobtailů povšimli zájemci ze zahraničí (například z Japonska) a začali je vyvážet do svých zemí. Tak se o těchto pozoruhodných kočkách doslechli chovatelé z celého světa a mohli započít s chovem. Postupně došlo k vyšlechtění dlouhosrsté i krátkosrsté varianty a mnoha barevných variet. Plemeno kurilský bobtail dnes oficiálně uznává například evropská asociace FIFe, a to od roku 2004.

V Rusku bylo plemeno kurilského bobtaila uznáno v roce 1995, celosvětově to pak trvalo déle. Dle standardu FIFe je kurilský bobtail zařazen do kategorie III. - krátkosrsté a somálské.

Vyrovnaná a přátelská povaha

Pokud hledáte domácího  mazlíčka s vyrovnanou a přátelskou povahou, který se s vámi bude rád mazlit, je kurilský bobtail pro vás to pravé ořechové. Někteří chovatelé tvrdí, že tato kočka má mnoho podobného se psem. Je to velmi učenlivá kočka, naučíte ji klidně i aportovat.

Jde také o velmi společenské plemeno. Bude vítat nejen vás, ale i vaše návštěvy. Snese se také s ostatními zvířaty, ať už jde o kočky nebo pejsky.

Ve své domovině se mimo jiné živila lovem ryb a i dnes své lovecké pudy nezapře. Na rozdíl od jiných koček miluje vodu a když má příležitost, neváhá se do ní vrhnout. Pokud ji chováte doma, spokojí se i s vodou v umyvadle nebo ve vaně.

Žádné zvláštní nároky

Přesto, že jde o poměrně exotickou kočku, její chov nevyžaduje žádné speciální nároky. Podobně jako jiné kočky ocení kvalitní krmení, občas je dobré ji vyčesat. Dospívají ve čtvrtém roce života a dožívají se 15 až 20 let. Kocouři váží obvykle 5 až 6 kg, kočky pak 3 až 4 kg.

Kurilský bobtail je obecně velmi odolné plemeno těšící se dobrému zdraví. Tělo je velmi svalnaté, zadní končetiny jsou o něco delší než přední a hlava je mohutná, zaujme svým lichoběžníkovitým tvarem a ušima se zaoblenými špičkami. Zánět močových cest může být pro kočky smrtelný, více jsme o tématu psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu