|  HOBBY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Zahrada
Pokud i vy rádi ptačky přikrmujete, vyzkoušejte lojové koule, které vyrobíte sami 

Lojové koule pro ptáčky si můžete vyrobit sami. Prozradíme, jak na to

16. prosince 2020 10:47 / Depositphotos
 0   0
Pokud máte na zahradě krmítko a přes zimní měsíce rádi krmíte ptáčky, můžete jim udělat radost vlastnoručně vyrobenými lojovými koulemi.

V zimě mají ptáčci o potravu nouzi. Vše zmrzne nebo je pokryté sněhem a ptáčci se k potravě dostávají jen těžko. Lidé jim proto rádi v třeskutých mrazech pomohou najít něco k snědku. Pokud i vy rádi ptáčky přikrmujete, vyzkoušejte lojové koule, které vyrobíte sami. Ptáčci se vám za to odmění veselým poletováním před vašimi okny.

Víte, čím ptáčky krmíte

Lojové koule můžete sehnat v každém druhém supermarketu, hobbymarketu, zahradnictví nebo chovatelských potřebách. Když si ale přečtete složení koule, která stojí okolo dvaceti korun (podle toho, jak je velká), nevzbudí to někdy moc důvěry. Často i podle nažluklého pachu poznáte, že není něco v pořádku. Žluklý tuk ptákům nikdy nedávejte! 

Děti se rády zapojí

Proto nakupte suroviny a vyrobte tuto pochoutku ptáčkům doma. Není to nic složitého a pomoci vám mohou i vaše děti, které to zvládnou a ještě je to bude i bavit.

Co budete potřebovat

  • 100% rostlinný tuk – tuhý bílý, nejčastěji seženete v kostce 250 g (nikdy nepoužívejte margarín)
  • neškvařené sádlo nebo lůj – nejlépe hovězí, ale hlavně nesolené
  • slunečnice, ořechy, proso, ovesné vločky – zkrátka co seženete

Postup výroby

Nejprve rozpusťte rostlinný tuk nebo sádlo v hrnci, ale nevařte ho. Není potřeba nechat tuk projít varem a riskovat tak jeho přepálení. Ihned po rozpuštění tuku hrnec odstavte. Přisypejte ostatní přísady, promíchejte a ihned rozlijte do připravených formiček, kterými mohou být půlky kokosového ořechu, květináče, plastové kelímky, nebo třeba formičky na muffiny. Můžete ale nechat směs trochu zchladnout a obalit s ní například šišku nebo klacík.

Pokud budete směs rozlévat do formiček, vložte do nich předtím provázek, abyste poté mohli lojové koule pohodlně zavěsit. Také je dobré vyložit formy igelitovým sáčkem, aby šla ztuhlá směs snadno vyklopit. Psali jsme také: Každému ptáčkovi se v zimě zavděčíte trochu jiným krmivem. Dopřejte jim to, co mají rádi

Fotogalerie
Klára Sanders | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu