|  HOBBY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Dům
Vánoční kaktus miluje světlo a chladnější prostředí 

Vyvarujte se dvou velkých chyb, kvůli kterým vánoční kaktus nekvete tak bohatě, jak by mohl

11. prosince 2020 10:00 / Pixabay
 0   0
O rostlině zvané vánoční kaktus se říkávalo, že je to strážce manželského života. V Čechách se tato květina, kterou měly v oblibě i naše babičky, zabydlela už v 19. století. Pokud se chcete těšit z bohatého květenství, musíte se vyvarovat dvou velkých chyb, kterých se mnozí často dopouštějí. A váš vánoční kaktus pak bude doslova výstavní.

Dříve se vánoční kaktus objevoval často ve venkovských chalupách. A vázala se k němu jedna tradice. Když se nevěsta vdávala a odcházela z domu, z maminčina kaktusu si odnášela tzv. oplégr. Odnož pak zasadila do zeminy a přála si, aby na Vánoce zase vykvetl a strážil její manželské štěstí.

Pěstování vánočního kaktusu není nijak složité, přesto se mnozí dopouštějí chyb, kvůli kterým se připravují o množství květů. Ověřte si, zda je neděláte i vy, případně se jich vyvarujte. Odměnou vám bude rostlina doslova obsypaná květy.

Vánoční kaktus si libuje v chládku

Co se týká pěstebních podmínek, libuje si vánoční kaktus v chladnějších podmínkách. Dobře mu je v méně vytápěných chodbách nebo u velkých oken, která směřují ideálně na sever. Na druhou stranu vám vánoční kaktus vykvete i v teplém paneláku. K zazimování si vystačí s chladnější ložnicí nebo méně vytápěnou kuchyní. Ať už budete vánoční kaktus pěstovat kdekoliv, záplavy květů se nedočkáte, pokud uděláte jednu z následujících dvou chyb.

Chyba číslo 1: Špatně načasované přesazení

První velká chyba, kterou se někteří pěstitelé zbytečně připravují o bohaté květenství, se týká přesazení rostliny. Mnozí se totiž mylně domnívají, že když vánoční kaktus přesadí, v podstatě ho tím ponouknou ke kvetení. Jenže tento postup má zcela opačný efekt.

Stejně jako ostatní pokojové rostliny i vánoční kaktus je vhodné přesadit na konci února či brzy na jaře, a to do speciálního kaktusového substrátu. Navíc každoroční přesazování není nutné a zejména větším rostlinám stačí výměna květináče jednou za 3–4 roky. Na podzim přesazujte jen ve stavu nejvyšší nouze (je-li zemina zcela vyplněná kořeny).

Chyba číslo 2: Nedostatek světla

Aby vánoční kaktus opravdu vykvetl na Vánoce, je třeba rostlinu měsíc před Štědrým dnem dát do chladnější místnosti a omezit zálivku. Týden až dva před svátky pak lze kaktus přenést do teplého pokoje a zálivku zvýšit. Jenže přenášení vánočního kaktusu je strašákem všech pěstitelů. Kvůli rozdílu teplot totiž reálně hrozí, že vám celá násada poupat opadne dříve, než stačí vykvést.

A právě s přenosem rostliny do teplejší místnosti souvisí druhá chyba, která vás připraví o květy. Když kaktus kvete, potřebuje maximum světla. Pamatujte si, že když se poupata vybarvují, jsou nejchoulostivější. Rozvité květy už opadají málokdy. Rostlinu lze také bezpečně přenést hned ve chvíli, kdy začnou poupata rašit. Musejí však být pevně zavitá. Najděte kaktusu to nejsvětlejší místo, které v bytě najdete. Jen pozor na přímé sluneční paprsky, ty vánočnímu kaktusu příliš neprospívají. O tom, jak po svátcích naložit s vánoční hvězdou, aby vám dělala radost i další rok, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu