|  HOBBY
pá 18. října, svátek má Lukáš, zítra Michaela
Ostatní
Jedním ze způsobů, jak uskladnit vlašské ořechy, je, když je zavaříte 

Jak si uchovat nadbytek ořechů. Výborné je zavařování

05. prosince 2020 10:34 / Pixabay
 0   0
Máte letos dostatek ořechů na vánoční cukroví a ještě vám jich spousta zbyla? Aby vám ořechy vydržely klidně do dalších Vánoc, jedním ze způsobů, jak je uskladnit, je, když je zavaříte.

Pokud jste si při letošní sklizni vlašských ořechů udělali opravdu velkou zásobu a máte obavu, aby vám nežlukly, nedostali se do nich moli nebo je nenapadla plíseň, můžete si je zavařit podle našeho receptu.  

Nejprve ořechy dobře vysušte

Máte-li ořechy z obchodu, s největší pravděpodobností jsou již vyschlé a určené k vyloupání. Pokud jste je však nasbírali vlastníma rukama, důkladně je proberte a nechte dokonale proschnout. Nejlepší je rozmístit je na plátno nebo síto v jedné řadě a v teple a suchu nechat schnout. To může trvat i několik týdnů. Že je ořech správně vyschlý poznáte tak, že jej promnete v dlaních a bude jakoby šustit.

Po vyloupnutí nechte doschnout

Pro jistotu můžete nechat vyloupané ořechy ještě pár dní proschnout, abyste se ujistili, že nebudete skladovat vlhké ořechy. Ořechy se dají skladovat i ve skořápce, ovšem bez ní jsou vždy připraveny k okamžitému použití a nezabírají tolik místa. Vždy vybírejte pouze kvalitní ořechy. Plesnivé, zapáchající, s pavučinkami či zelenou plísní nelítostně vyhoďte.

Klasický způsob zavařování 

Možná jste zvyklí zavařovat meruňky, jahody, borůvky, ostružiny nebo třeba i okurky a rajčata. Ale ořechy? Přitom mnoho lidí si tuto metodu chválí a je s ní nadmíru spokojeno. Dokonce nemusíte mít se zavařováním ani zkušenosti, je to opravdu velmi jednoduché.

  • Zavařovací sklenice vysterilizujte a důkladně vysušte.
  • Do suchých sklenic vložte suché ořechy.
  • Sklenice zavíčkujte.
  • Na spodek velkého hrnce položte utěrku a na ni sklenice s ořechy.
  • Podlijte vodou, přiklopte poklicí, nechte ohřát a sterilujte na 80 °C asi 20 minut.
  • Sklenice vyndejte, otřete do sucha a převraťte víčkem vzhůru.
  • Zakryjte a nechte důkladně vychladnout na dece.
  • Skladujte v temné spíži.

Zavařování v mikrovlnné troubě

Ještě jednodušší způsob zavařování je v mikrovlnné troubě. Postup je zpočátku stejný. I v tomto případě je nutné vyvařit a vysušit zavařovací sklenice, vložit do nich ořechy, ovšem dál už je to jiné. Otevřené sklenice vložte do mikrovlnné trouby zhruba na tři minuty. Sklenice vyndejte, ihned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Dle zkušeností vydrží takto zavařené ořechy i několik let.

Tímto způsobem jdou samozřejmě uchovat i další ořechy, jako například lískové ořechy či mandle. Psali jsme také: Rakytník je přírodní vitaminová bomba. Připravte si z něj med, šťávu nebo marmeládu.

Fotogalerie
Klára Sanders | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu